O zadluženou Nemocnici svaté Alžběty má zájem řád i věřitel

Nemocnice sv. Alžběty

Nemocnice sv. Alžběty Zdroj: nemalzbeta.cz

Nemocnice sv. Alžběty
2
Fotogalerie

O zadluženou Nemocnici svaté Alžběty na pražském Albertově má zájem jeden z věřitelů spolu s řeholním řádem. Protože firmu chce koupit i další zájemce, kterému ale církev nechce prostory pronajímat, navýšili v reorganizačním plánu své vklady. Věřitelé o nových nabídkách budou rozhodovat v polovině března, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku.

Původně měly o získání nemocnice zájem o dvě firmy, kterým dluží, Laiten Group a Medireco. V reorganizačním plánu navrhovaly, že do ní každá vloží 25 milionů korun. V lednu ale věřitelé jejich nabídku odmítli. Zájem měla i firma Svět zdraví, která nabízela za firmu 29,4 milionu korun.

Nově se proto Laiten Group spojila se společností Curafides, kterou vlastní Česká provincie Kongregace Milosrdných sester svatého Kříže, která je spřízněná s majitelem objektu, konventem sester alžbětinek. Obě věřitelům nabízejí 31,5 milionu korun.

"Svět zdraví nebude mít kde nemocnici provozovat a věřitelé dostanou z reorganizačního plánu víc než od Světa zdraví," řekl advokát Petr Kincl, který Nemocnici svaté Alžběty zastupuje v insolvenčním řízení. Konvent alžbětinek ale v deklaroval, že nemá zájem prostory Světu zdraví pronajímat.

Věřitelé novou nabídku posoudí na jednání 13. března. Nemocnice, kde je kromě ordinací lékařů také 106 lůžek následné péče, která je v úpadku od roku 2016. Podle představitelky krizového managementu, ředitelky Štěpánky Heřmánkové, v současné době hospodaří vyrovnaně, přestože splácí pokuty za porušení předpisů v předchozích obdobích. Nemocnice má smlouvy se zdravotními pojišťovnami a naplněnou kapacitu, nemůže ale žádat o dotace.

Nemocnici provozuje firma Nemocnice sv. Alžběty spol. s r.o., kterou vlastnil prostřednictvím společností Bacaya CZ a Medical Holding podnikatel Jan Zíval, který ale v březnu 2015 náhle zemřel v zahraničí. Poté se ukázalo, že nemocnice dluží dodavatelům, na odvodech zdravotního a sociálního pojištění, nějakou dobu nehradila ani mzdy svým zaměstnancům.

Podle kontrol ministerstva financí z počátku loňského roku nemocnice figurovala v kauze podvodného vykazování služeb zdravotním pojišťovnám spolu s firmou OmniLab, jejíž byl Zíval jediným vlastníkem. Případem se zabývá i policie.

Firma provozující nemocnici dlužila v době vyhlášení insolvence 73,9 milionu korun. Přes 25 milionů dlužila správě sociálního zabezpečení, dále například finančnímu úřadu, zdravotním pojišťovnám i Všeobecné fakultní nemocnici. Tržní hodnota jejího majetku byla oceněna na 19,5 milionu korun.

Nemocnici založili v 18. století řeholnice řádu alžbětinek jako zařízení, které poskytovalo péči ženám. Za první světové války fungovala jako lazaret, po druhé světové válce byla znárodněna. Po roce 1989 byl areál vrácen alžbětinkám.