Obce dostanou 1200 korun za každého obyvatele. Vláda jim chce kompenzovat nižší daňové příjmy

Premiér Andrej Babiš (ANO) při jednání vlády formou videokonference. (8. 6. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) při jednání vlády formou videokonference. (8. 6. 2020) Zdroj: Úřad vlády ČR

Obce dostanou od státu příspěvek 1200 korun na obyvatele jako kompenzaci za nižší příjmy z daní, jejichž výnosy se rozdělují mezi státní rozpočet a právě obce a kraje. Celkové náklady budou 12,8 miliardy.

Vláda to navrhne sněmovně, řekl po pondělním zasedání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude kabinet navrhovat, aby dolní komora příspěvek schválila v prvním čtení. Svaz měst a obcí počká na paragrafové znění návrhu, žádá příspěvek bez podmínek a administrativy.

Zástupci obcí a krajů kritizovali to, že vyplácení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a společníkům malých firem připraví samosprávy o příjmy z daní. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Podle odhadů svazů přijdou obce, města a kraje kvůli kompenzačnímu bonusu pro OSVČ či zpětné kompenzaci daňových ztrát asi o 20 miliard korun. Babiš uvedl, že podle vládních propočtů přišly obce o 6,6 miliardy a kraje o 3,3 miliardy korun. Na příspěvku pro obce byla podle Babiše shoda s vicepremiérem a předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem i ministryní Schillerovou od neděle. Například Praha dostane 1,6 miliardy korun.

Svaz měst a obcí se k návrhu na příspěvek vyjádří až poté, co se seznámí s jeho paragrafovým zněním, řekl předseda svazu František Lukl. „Pokud tam nejsou žádné podmínky, administrativně náročné požadavky a pokud ten návrh vychází ze senátního návrhu a mění se tam pouze výše samotné podpory, potom s ním naprosto souhlasím, podporuji ho a děkuji za něj,“ doplnil. Odkazoval na návrh skupiny senátorů, aby stát dal krajům jako kompenzaci 400 korun a obcím 1000 korun na obyvatele.

Babiš také uvedl, že vláda mimoto schválila dotace pro obce ve výši 9,7 miliardy - například 3,1 miliardy dostanou malé obce do 3000 obyvatel na opravy škol a školek a o dvě miliardy byl zvýšen rozpočet ministerstva životního prostředí na vodohospodářské projekty obcí. „Jsem přesvědčen, že je to kompenzace velmi dostatečná a rozhodně plně nahrazuje to, o co obce přišly v rámci kompenzačního bonusu,“ řekl Hamáček. Co se týče krajů, je podle něj lepší jasně říci, kolik peněz od státu dostanou na údržbu a opravu silnic druhých a třetích tříd než podobný příspěvek na obyvatele.