Obchodní dohoda s Kanadou prošla sněmovními výbory, poslanci ji zřejmě schválí

V zahraničí vyvolalo jednání o smlouvě CETA protesty

V zahraničí vyvolalo jednání o smlouvě CETA protesty Zdroj: reuters,

V zahraničí vyvolalo jednání o smlouvě CETA protesty
V zahraničí vyvolalo jednání o smlouvě CETA protesty
V zahraničí vyvolalo jednání o smlouvě CETA protesty
V zahraničí vyvolalo jednání o smlouvě CETA protesty
5
Fotogalerie

Sněmovna by měla schválit komplexní hospodářskou a obchodní dohodu CETA mezi EU, jejími státy a Kanadou. V tomto týdnu jí to doporučily dva sněmovní výbory: hospodářský a zahraniční. Stojí to v usneseních výborů na stránkách Sněmovny. Sněmovna dohodu podpořila v úvodním kole v úterý, výbory ji projednaly ve čtvrtek. Schvalovat by ji mohla v září na poslední řádné schůzi před říjnovými volbami. Senát už dal souhlas k ratifikaci dohody v dubnu.

Dohoda by měla mimo jiné odstraněním cel a průmyslových poplatků pomoci k většímu uplatnění českých podnikatelů na kanadském trhu. Odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi unijními zeměmi a Kanadou.

CETA by podle odhadů expertů mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Unie odhaduje, že aplikace smlouvy by měla znamenat růst vzájemné obchodní výměny až o 324 miliard korun ročně, má také podpořit hospodářský růst a pomoci vytvářet nová pracovní místa. Kritici ale tvrdí, že může ohrozit tisíce pracovních míst, což však podle unijních expertů vyvrací několik nezávislých studií.

Vláda uvádí, že konečná podoba dohody odráží české priority v nejvyšší možné míře. Po uplynutí přechodných období se budou průmyslové položky vyvážet bezcelně, u zemědělských a potravinářských komodit odstraní Kanada až 94 procent cel. Otevře se také trh s veřejnými zakázkami, a to nejen státními, ale i těmi, které zadávají teritoria a města.

Výhrady k dohodě mají poslanci KSČM, podle nichž není dohoda v zájmu ČR. Například podle poslance této strany Leo Luzara na ní vydělá víc Kanada než unie. Naopak podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) se českým malým a středním firmám otevírá možnost vstoupit na trh kanadských veřejných zakázek.