Obhájili jsme zájmy občanů, říká Sobotka o dohodě s Velkou Británií

Bohuslav Sobotka na summitu Evropské rady

Bohuslav Sobotka na summitu Evropské rady Zdroj: CTK

Premiér David Cameron vyjednal v Bruselu nové podmínky pro Brity. Plebiscit o setrvání země v EU vyhlásil na 23. červen. Česko podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) upravilo britské představy o omezení sociálních dávek pro cizince. Základem české pozice na summitu EU byla nediskriminace českých občanů, rovné zacházení s evropskými občany ve Velké Británii a zachování svobody pohybu a možnosti pracovat v zahraničí, uvedl Sobotka.

„V rámci snahy udržet jednotu a dosáhnout shody s Velkou Británií jsme do poslední chvíle a velmi energicky bojovali za práva našich občanů,“ řekl Sobotka. Česko podle něho dokázalo hlavně zastavit původní britskou představu o úplném zrušení dětských přídavků, jež ve Velké Británii pobírají lidé, kteří tam pracují a své děti ponechali v rodné zemi.

Místo toho bude existovat možnost indexovat výši přídavku na úroveň státu, kde dítě bydlí. Indexace se ovšem nemá stát precedentem pro možnou změnu dalších sociálních dávek vyplácených do zahraničí. Nebude se také vztahovat na zaměstnance, kteří za prací do sousedního státu jen dojíždějí a na noc se vracejí domů.

„Je to pro nás zásadní. Máme velké množství pendlerů, kteří dojíždějí pracovat do Německa, do Rakouska,“ uvedl premiér.
Podařilo se také vyjednat přechodné období pro lidi, kteří už ve Velké Británii pracují a příspěvky pobírají. Těm by se měly snížit až v roce 2020. Pro nově příchozí pracovníky ale omezení výše příspěvku začne platit okamžitě po přijetí legislativy, nejspíše tedy od roku 2018. Velká Británie bude podle dosažené dohody moci využívat takzvanou záchrannou brzdu.

To znamená, že v případě velké zátěže sociálního systému bude moci nejrůznější státem vyplácené dávky a benefity omezit nově příchozím na pracovní trh, a to až na čtyři roky. Tvrdá diskuze se ale vedla o době, po kterou může tato brzda existovat.

Cameron v součtu několika prodlužování žádal celkem o třináct let, výsledným kompromisem je jednorázových sedm roků.
V zásadě do ztracena vyzněla debata o migraci s tím, že pro EU zůstává klíčem k migrační krizi Turecko. Ostatní řešení jsou možná, ale nesmí komplikovat hlavní směr spolupráce.

Miroslav Zámečník: Adieu, Schengen, adieu, EU