Od ledna vzrostou daně a všechno zdraží. Klaus podepsal balíček

Václav Klaus (foto E15)

Václav Klaus (foto E15) Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

Prezident Václav Klaus dal souhlas s růstem daní. Daňový zmatek, ke kterému mohlo v lednu dojít tak nehrozí. Pokud by si prezident ponechal lhůtu na rozmyšlenou a s podpisem váhal, mohla v lednu platit jednotná DPH 17,5 procenta. Ke zvýšení sazeb na 15 a 21 procent by došlo až později.

Živnostníci a pracující důchodci si příští rok pohorší. Podle Martina Diviše z PricewaterhouseCoopers ČR schválené zvýšení DPH má z peněženky průměrné rodiny odsát zhruba tisícovku ročně. Růstu daní, jak ho prosadila vládní koalice, už nestojí nic v cestě. Prezident Václav Klaus dnes normu, kterou Poslanecká sněmovna schválila ve středu, podepsal.

Balíček obsahuje zejména zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Dále pak soubor šestnácti zákonů zavádí například také sedmiprocentní zdanění lidí s vyššími příjmy, omezuje výdajové paušály u živnostníků a ruší daňové slevy pro pracující důchodce.

Sazby DPH v zemích EUSazby DPH v zemích EU | PwC

Zvýšit by se měla daň z převodu nemovitosti a zrušit by se měly stropy odvodů na zdravotní pojištění. Klaus balíček podepsal, i když dal dříve najevo, že se mu nelíbí, když se takováto změna zákonů schvaluje na poslední chvíli. Podle ústavy má prezident 15 dní na to, aby se rozhodl, zda zákon podepíše, nebo nepodepíše. Klaus řekl, že ho tím vláda staví před hotovou věc a označil to za „zlý diktát na prezidenta“.

Kabinet také podle něj kalkuluje špatně, když počítá s tím, že zvýšením daní vybere víc peněz. Vládní koalice potřebovala k prosazení balíčku alespoň 101 hlasů, nakonec ho ve Sněmovně podpořilo 102 poslanců. Změny daní kritizovala opozice. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka poukazoval na nepříznivý dopad vzrůstu cen vlivem růstu DPH v obou sazbách o procentní bod.

Změny zaváděné takzvaným daňovým balíčkem

1. Solidární zvýšení daně z příjmu u fyzických osob. V letech 2013 až 2015 zavede zákon sedmiprocentní zdanění nadlimitních příjmů nad 48násobkem průměrné mzdy.

2. Omezení výdajových paušálů u živnostníků. Vláda navrhla omezit absolutní výši těchto paušálů, a to u příjmů z podnikání podle zvláštních předpisů (například lékaři, advokáti, exekutoři) a u výnosů z autorských práv na 800 tisíc korun a u příjmů z pronájmu majetku zařazeného do obchodního majetku na 600 tisíc korun. Osoby využívající výdajové paušály nebudou moci uplatňovat ani daňové zvýhodnění na vyživované dítě a na manžela či manželku bez vlastních příjmů, pokud budou mít příjmy pouze z podnikatelské a jiné výdělečné činnosti.

3. V letech 2013 až 2015 se zruší základní sleva na dani z příjmů fyzických osob pro důchodce.

4. Zvýšení srážkové daně z příjmů u poplatníků, kteří mají sídlo v zahraničí, ze současných 15 na 35 procent od 1. ledna 2013. Tato úprava podle vlády napomáhá řešit problematiku zdaňování příjmů plynoucích do některých takzvaných daňových rájů. U příjmů daňových rezidentů České republiky by se nadále odváděla daň 15 procent. Od roku 2014 budou od daně osvobozeny dividendy.

5. Zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Opatření má platit v letech 2013 až 2015. Současně s tím se kvůli námitkám EU přesunou do vyšší sazby některé zdravotnické pomůcky a dětské pleny. Sjednocení sazeb na úrovni 17,5 procenta se odkládá na rok 2016.

6. Zrušení takzvané zelené nafty. Zákon pro příští rok sníží vratku části spotřební daně z nafty pro zemědělce ze 60 na 40 procent. Od roku 2014 ji zruší úplně. Vláda původně chtěla zrušit zelenou naftu již od příštího roku, poslanci to pak zmírnili na snížení vratky a odklad zrušení o rok.

7. Zvýšení daně z převodu nemovitostí ze současných tří procent na čtyři procenta.

8. Pro roky 2013 až 2015 budou zrušeny maximální vyměřovací základy, tedy takzvané stropy pojistného na veřejné zdravotní pojištění.

9. Změna rozpočtového určení daní. Kraje budou nově dostávat menší podíl z vybraných daní, aby větší výnos z vyšší DPH a daně z příjmu zaměstnanců připadl pouze státu. Kraje budou dostávat 7,86 procenta z vybrané daně z přidané hodnoty (nyní 8,29 procenta) a 8,65 procenta z daně z příjmu zaměstnanců (nyní 8,92 procenta).