Odbory opět odmítly dvouciferný růst poslaneckých platů

předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula Zdroj: ctk

Odbory znovu ostře kritizovaly návrh na zvýšení platů poslanců, senátorů, ministrů či prezidenta o 14,4 procenta, který podpořil rozpočtový i sociální výbor Sněmovny. Podle nich je takové přidávání nehorázné. Na sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to její předák Josef Středula řekl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Ten zopakoval, že chce prosazovat růst platů ústavních činitelů o 3,5 procenta. Odboráři to podporují.

Plat ústavních činitelů se před pár lety zmrazil kvůli úsporným škrtům vlády Petra Nečase. Od příštího roku by se podle nynějšího zákona měl zvednout zhruba o 26 procent. Vláda přišla s novelou, podle níž by to mělo být o procento. Strany ve Sněmovně se ale dohodly na růstu o 14,4 procenta. Řadový poslanec by tak dostával o 8100 korun víc, tedy 64 tisíc korun. K tomu by měl ještě náhrady, které by se zvedly o 1200 korun na 9500 korun.

„To se ve slušné společnosti nedělá, aby se někdo chválil, že si přidá jen 14,5 procenta, když někdo dostane 3,5 procenta a jiný nic. Je to pro nás neakceptovatelné. Je nehorázné, aby si poslanci přidali pětkrát tolik (než dostanou přidáno zaměstnanci veřejného sektoru), je to výsměch,“ řekl premiérovi před desítkami odborářů na sněmu Středula.

Pracovníkům veřejné sféry se zvedají platy o 3,5 procenta. Středula se odvolával i na minimální mzdu. Ta se od ledna zvedne o 700 korun na 9200 korun. „Poslanci by se měli konfrontovat s těmi, kteří vydělávají kolem minimální mzdy. Navýší si o částku, která odpovídá 70 procentům minimální mzdy,“ dodal šéf ČMKOS.

Sobotka drží s odbory

Sobotka zopakoval, že bude prosazovat růst o 3,5 procenta. Podle něj „není lidem možné vysvětlit“, že pokud platy ve veřejném sektoru rostou jen o tento podíl, ústavní činitelé by měli dostat o 14 procent víc. Jeho postoj odbory podporují. „Sněmovna je někdy skleník, věci tam vypadají jinak než z úrovně občana. Zpětná vazba od odborů je na místě,“ dodal předseda vlády.

O zvyšování platů ústavních činitelů budou dnes jednat i lídři koalice. Předsednictvo ČSSD před pár dny uvedlo, že je proti přidání o 14,4 procenta. Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš minulý týden řekl, že se mu sice růst o 14 procent nelíbí, poslanci by ale měli mít takový plat, aby nepodléhali korupci.

Růst platů podpořil další sněmovní výbor
Sněmovní výbor pro sociální politiku dnes doporučil zvýšit platy ústavních činitelů v příštím roce o 14,4 procenta. Stejné navýšení už minulý týden doporučil rozpočtový výbor. Zpravodaj výboru k návrhu zákona Adolf Beznoska (ODS) řekl, že doporučení vychází z dohody poslaneckých klubů. S tím ale nesouhlasí předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka, který chce o nárůstu mluvit se svými poslanci. Předseda výboru Jaroslav Zavadil (ČSSD) řekl, že on uzavřenou dohodu klubů dodrží, pokud nebude uzavřena dohoda jiná.