ODS slibuje zrušit to, co dříve prosadila: superhrubou mzdu i solidární daň

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: CTK

Konec superhrubé mzdy či solidární daňové přirážky pro lidi s nejvyššími příjmy. Tyto a další změny by opoziční ODS prosazovala, pokud by znovu získala moc. Opatření přitom zavedly vlády řízené občanskodemokratickými premiéry.

Staronový šéf strany Petr Fiala, kterého na víkendovém volebním kongresu v Ostravě podpořilo přes devadesát procent delegátů, slíbil celkové snížení a zjednodušení daní a nižší sociální odvody. Varoval před „socialisticko-populistickou vládou a oligarchickou chobotnicí“ i riziky migrační vlny.

„Minulá pravicová vláda zvyšovala některé daně, protože byla ekonomická krize. Teď se naší ekonomice daří, takže je potřeba naopak daně snižovat. Navrhujeme také zrušení některých daní, například daně z nabytí nemovitosti či silniční daně,“ řekl Fiala. Místo nynějších sazeb DPH 10, 15 a 21 procent by podle ODS existovala jediná. Sjednocení DPH by přitom předcházely dvě sazby čtrnáct a devatenáct procent.

Jednotná DPH

„Chceme jednotnou a nízkou DPH. Chceme snížit a znovu zavést opravdu rovnou daň z příjmu fyzických osob. Náš cíl je jasný: jednoduché a nízké daně, které lidé platí, protože se jim ani nevyplatí je obcházet,“ shrnul Fiala. Ostře napadl Sobotkův kabinet za kontrolní hlášení k DPH i chystanou elektronickou evidenci tržeb, jimiž chce podle něj zlikvidovat podnikatele a živnostníky.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš vytkl Fialovi krátkou paměť. „Jeho projev mě pobavil. Vždyť právě vláda ODS zvýšila DPH z pěti na patnáct procent, zavedla zvýšení daně formou superhrubé mzdy a solidární přirážky,“ uvedl. Superhrubou mzdu chce nyní odstranit i ČSSD, Babiš je však proti.

Nakolik jsou argumenty ODS přesvědčivé, ukáže letošní souboj o krajská zastupitelstva a hlavně ten o Poslaneckou sněmovnu v příštím roce. Straně podle průzkumů mírně rostou preference, teď se pohybují mezi osmi a deseti procenty. ODS má necelých patnáct tisíc členů, oproti roku 2010 méně než polovinu, a šestnáct poslanců. V posledních komunálních volbách se ODS z tradičních uskupení dostala na čtvrtou příčku, v krajských na třetí. Fiala sebevědomě prohlásil, že partaj chce a je připravena znovu vládnout a obhajovat pravicově konzervativní hodnoty.

Dvě ženy ve vedení
Po neúspěchu Miroslavy Němcové na minulém kongresu ODS, kdy se do nejužšího vedení nedostala ani jedna žena, jsou tam teď dvě. Post řadové místopředsedkyně získala starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová. Pražská komunální politička Alexandra Udženija se po Petrovi Fialovi stala dvojkou partaje. V současnosti je místostarostkou Prahy 2 pro oblast sociální a zdravotnictví, pražskou zastupitelkou a šéfkou klubu zastupitelů ODS v pražském zastupitelstvu. Členkou ODS se stala v rokce 2003.

Bohumil Pečinka: Zdvořilý ústup ODS