Okamura se obrátí na Ústavní soud, Dlouhý zatím ne

Za necelý měsíc posbíral přes 50 tisíc podpisů na podporu prezidentské kandidatury také podnikatel a  novopečený senátor Tomio Okamura. (Foto ČTK)

Za necelý měsíc posbíral přes 50 tisíc podpisů na podporu prezidentské kandidatury také podnikatel a novopečený senátor Tomio Okamura. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Senátor Tomio Okamura podá mezi svátky stížnost k Ústavnímu soudu kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o jeho vyřazení z přímé volby prezidenta. Další z vyřazených uchazečů o Hrad Vladimír Dlouhý nyní stížnost k Ústavnímu soudu podat nechce. Pokud ale budou volby odloženy, takový krok by zvážil.

Okamurovi vadí mu prohlášení předsedy volebního senátu NSS Vojtěcha Šimíčka, který zpochybnil pravost podpisů na některých petičních arších, které odevzdal Okamurův volební tým. Podle vyřazeného uchazeče o Hrad tak stát „pošlapal“ právo občanů nominovat vlastního prezidentského kandidáta.

„Mám nyní jen dvě varianty: rezignovat a nechat na sobě lživé obvinění, že jsem si falšoval petiční archy, anebo obhájit sebe a desetitisíce lidí, kteří mi projevili důvěru svým podpisem,“ řekl Okamura. „Nezbývá mi, než požádat Ústavní soud rozhodnout o tom, zda jsem v právu já, nebo stát, který podle mého pošlapává základní práva občanů,“ dodal Okamura.

„Na ústavní stížnosti v obecné rovině jsme pracovali už když jsme připravovali naše vyjádření k NSS a myslím, že sám NSS nám poskytl dostatečné množství argumentů ve svém rozporuplném rozsudku,“ řekla Okamurova advokátka Klára Samková, která také na prezidentku kandidovala.

O Okamurově stížnosti již minulý týden rozhodoval sedmičlenný senát Nejvyššího správního soudu, který však nebyl jednotný. Tři jeho členové včetně předsedy soudu Josefa Baxy se domnívali, že zákonná úprava přímé volby je neústavní. Prosazovali, aby NSS předložil zákon Ústavnímu soudu i za cenu odkladů volby. „Byli jsme od počátku přesvědčeni o tom, že zákon není v souladu s ústavním pořádkem,“ uvedl Baxa. Většina je však přehlasovala. Baxa varoval, že se volba prezidenta může stát karikaturou. Zákon je podle něj nejednoznačný, nesrozumitelný a byl přijat ve spěchu.

Druhý vyřazený kandidát, Vladimír Dlouhý stejně jako Okamura míní, že se pod jeho prezidentskou kandidaturu podepsalo více než 50 tisíc skutečných podporovatelů, a mohl by se tedy prý také na Ústavní soud obrátit. „Rozhodl jsem se však tuto stížnost nepodávat. Vede mne k tomu především přesvědčení, že nejlepší pro naši zemi je, aby první přímá prezidentská volba proběhla v plánovaných termínech,“ řekl. Dodal ale, že pokud budou volby bez jeho přičinění odloženy, stížnost k ÚS zváží.

NSS minulý čtvrtek vrátil do boje o Hrad předsedkyni Suverenity Janu Bobošíkovou. Dalším dvěma uchazečům o prezidentskou funkci nevyhověl. Po zprůměrování chybovosti kontrolních vzorků zůstalo Bobošíkové 50 810 podpisů, proto soud nařídil její registraci. Okamura a další kandidát Vladimír Dlouhý i po zprůměrování chybovosti zůstali pod padesátitisícovou hranicí. Zvláště u Okamury soud upozornil na vysokou míru chybovosti podpisů. „V případě pana Okamury tam byly i celé petiční archy smyšlené, sepsané jednou rukou,“ uvedl předseda volebního senátu Šimíček.