Okamurovu ústavní stížnost dostane na starost Rychetský

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Zdroj: profimedia.cz

Stížností senátora Tomia Okamury se bude jako soudce zpravodaj zabývat předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. V minulosti přitom vyjádřil pochybnosti o vhodnosti právní úpravy přímé volby prezidenta. Stížnost Okamury dnes dostal na starost podle abecedního "kolečka", které soud uplatňuje při rozdělování kauz jednotlivým soudcům.

„Soudce zpravodaj toliko připravuje podklady pro rozhodování pléna a má právo, stejně jako ostatní členové pléna, navrhovat rozhodnutí, o nichž pak plénum hlasuje,“ uvedl generální sekretář soudu Tomáš Langášek.

Rychetský v příštích dnech zformuluje návrhy, o kterých pak bude rozhodovat plénum Ústavního soudu, tedy sbor všech soudců. „Připravím několik variant,“ řekl dnes Rychetský. Soudci poprvé společně zasednou v pátek 4. ledna, poté znovu v pondělí a podle potřeby i v dalších dnech.

První kolo prezidentských voleb je ohlášeno na 11. a 12. ledna 2013. Ve hře je odklad voleb, což je v pravomoci Ústavního soudu. Stejně tak ale mohou volby normálně proběhnout, zatímco se budou ústavní soudci zabývat Okamurovou stížností. „Bude skutečně záležet na většinovém názoru pléna,“ uvedl Rychetský.

Okamura požádal Ústavní soud o odklad prezidentských voleb, zrušení části ústavy i prováděcího zákona k přímé volbě. Konkrétně navrhuje zrušit ústavní podmínku 50 tisíc podpůrných podpisů pro nezávislé kandidáty a dva paragrafy v prováděcím zákoně, které upravují náležitosti kandidátních listin a podmínky jejich registrace. Dalším kritizovaným bodem prováděcího zákona je dvoudenní lhůta pro podání opravného prostředku k Nejvyššímu správnímu soudu. Okamura se dožaduje také toho, aby se mohl do voleb vrátit jako jeden z kandidátů.

„To, co parlament schválil a co nazval ústavním zákonem o přímé volbě prezidenta a prováděcím zákonem, je právní a legislativní paskvil,“ řekl novinářům. Stížnost pro něj zpracovala advokátka Klára Samková, která je zároveň další odmítnutou prezidentskou kandidátkou.

Rychetský v minulosti upozorňoval zejména na to, že prováděcí zákon k přímé volbě byl psán v časové tísni. „Obsahuje kromě celé řady vpravdě šibeničních termínů i řadu nedokonalostí a výkladových nejasností,“ napsal Rychetský v říjnu v článku Slabá místa české přímé volby, který otiskly Lidové noviny. Pozastavoval se tehdy také nad tím, že norma sice ukládá ministerstvu vnitra namátkovou kontrolu údajů o petentech na petičních arších, ale nepředpokládá kontrolu pravosti podpisů. Rychetský v říjnu napsal, že se bojí situace, kdy bude Ústavní soud nucen k vydání předběžného opatření a oddálení voleb.