Pirátem mě nazývali ještě předtím, než ta strana vznikla, komentuje Ruml svůj politický návrat

Jan Ruml

Jan Ruml Zdroj: Archiv Blesku

Václav Havel a Jan Ruml na povolebním jednání v roce 1998
Václav Havel a Jan Ruml na povolebním jednání v roce 1998
Dagmar Havlová, Madeleine Albrightová, Jan Ruml a Martin Palouš v roce 2003
Alexandr Vondra, Jan Ruml a Václav Havel v roce 2007
Jan Ruml mluvil s Blesk.cz o Chartě 77 ve své kanceláři
8
Fotogalerie

Polistopadový ministr vnitra a později senátor Jan Ruml se chce po čtrnáctileté pauze vrátit do aktivní vysoké politiky. U Pirátů usiluje jako registrovaný příznivec strany o kandidaturu do Senátu v obvodu, který zahrnuje okresy Rokycany a Plzeň-sever a západní část okresu Beroun. V současné době se konají primárky. O tom, zda Piráti Rumla jako svého kandidáta vyberou, rozhodnou příští týden členové strany v Plzeňském kraji elektronickým hlasováním, řekli v úterý Ruml a předseda krajského sdružení Pirátů Lukáš Bartoň.

"Demokratické síly dostávají na prdel a je potřeba je stmelit a spojit a bojovat dál," řekl Ruml. Podle něj je to jediná možnost, jak čelit dvojvládí Babiš–Zeman.

"Ideje, za které jsme bojovali proti komunismu, a potom já, jako ministr vnitra v 90. letech, pomalu mizí. Jsem nakloněn tomu za ty ideály zpátky bojovat," dodal exministr. Senát přitom v tuto chvíli považuje za pojistku proti dolní sněmovně a vládě, doplnil pro E15.cz.

Současně vysvětlil, proč spolupracuje právě s politickým uskupením vedeným Ivanem Bartošem: "Já jsem byl na plénu Senátu Mirkem Topolánkem nazýván pirátem české politiky už v době, kdy Piráti ještě neexistovali," vysvětlil Ruml s nadsázkou. "Bylo to kvůli tomu, že jsem se choval neobvykle. Tenkrát jsem navštívil zakládající Sudetoněmeckou kancelář v Praze. Druhá věc je, že Piráti jsou mladá strana, musí si projít cizelováním svého programu a hlavně se naučit v té politice pohybovat, přesto je vnímám jako velkou naději do budoucna," sdělil E15.cz Ruml.

I když po ukončení mandátu v Senátu v roce 2004 nebyl aktivním politikem, zcela se od veřejného života neodstřihl. "Já jsem přednášel, jezdil na besedy," řekl.

Podle Bartoně je Ruml na Rokycansku v primárkách jediným kandidátem Pirátů pro senátní volby. Aby byl skutečně oficiálně nominován jako kandidát, musí v elektronickém hlasování dostat nadpoloviční většinu všech hlasujících členů strany v kraji.

To samé platí i o dalším uchazeči v Plzeňském kraji Viktoru Krutinovi, který usiluje o kandidaturu do Senátu na Domažlicku a Klatovsku.

Pokud by kandidát v primárkách nezískal nadpoloviční většinu hlasů, nominaci by nedostal. Podle Bartoně by se tak mohlo i stát, že by strana senátního kandidáta vůbec neměla, případně by se hledal nový kandidát.

Pětašedesátiletý bývalý disident Ruml je jednou z nejvýraznějších postav české, respektive československé politiky 90. let. Někdejší vlivný člen ODS a ministr vnitra stál po rozkolu ODS u zrodu Unie svobody. Senátorem za obvod zahrnující Prahu 6 byl v letech 1998 až 2004, v letech 2000 až 2004 byl místopředsedou Senátu.