Pitr dostal pět let za devět let staré daňové úniky, Provod je beztrestný

Pražský městský soud dnes nepravomocně uznal podnikatele Tomáše Pitra a Miroslava Provoda vinnými z daňových úniků z roku 1994. Pitrovi uložil trest pět let, Provod je vzhledem k novoroční amnestii prezidenta beztrestný. Podle obžaloby dvojice připravila stát o 23,5 milionu korun.

Soud poslal Pitra do věznice s dozorem a zakázal mu také na pět let činnosti ve statutárních orgánech společnosti. Kromě společné škody s Provodem u něj konstatoval další pokus o krácení daně, čímž údajně mohl způsobit škodu 6,9 milionu korun.

Obžaloba tvrdí, že Pitr a Provod připravili stát o miliony za pomoci fiktivních faktur na reklamní a zprostředkovatelskou činnost.

Podnikatelé stanuli před soudem v roce 2004 a o dva roky později byli odsouzeni k pětiletým trestům za podvody. Soudy však kauzu následně začaly znovu projednávat, přičemž pražský městský soud loni dvojici osvobodil.

Odvolací soud ale tento zprošťující verdikt zrušil, a pražský městský soud proto dnes musel věc projednat znovu.

Amnestii uznal soud jen u Provoda

Trestní řízení s Pitrem i Provodem pražský městský soud letos v lednu zastavil na základě prezidentské amnestie, která se mimo jiné vztahovala i na trestní řízení trvající přes osm let.

Státní zástupce si proti tomuto rozhodnutí podal stížnost, kterou pražský vrchní soud v případě Provoda zamítl, ohledně Pitra ji však uznal za důvodnou. Konstatoval, že do osmileté doby nelze započítat období, kdy se Pitr skrýval před spravedlností v zahraničí.

Kontroverzní podnikatel Pitr byl již pravomocně odsouzen ke tříletému trestu vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik.

V roce 2007 utekl do zahraničí, v roce 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Dva roky strávil ve vazbě. Soudy ho loni na podzim podmíněně propustily na svobodu a stanovily mu tříletou zkušební dobu.