Pitr nemusí do vězení, soud mu zbytek trestu odpustil

Soud pravomocně prominul Tomáši Pitrovi zbytek trestu vězení. Podnikatel tak nemusí nastoupit zbývající část svého čtyřletého trestu. Soud mu v prosinci uložil souhrnný čtyřletý trest za daňové úniky z roku 1994, Pitr žádal o podmíněný odklad nástupu do vězení.

Informaci přinesla Česká televize. Pitr si v minulosti za mřížemi odpykal už dva a půl roku. V roce 2007 utekl mimo republiku, v roce 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici.

Tomáš Pitr má v současnosti pětiletý zákaz působení ve statutárních orgánech obchodních společností a družstev. Soud v roce 2013 uznal vinným i Pitrova společníka Miroslava Provoda, kvůli novoroční amnestii ho však nemohl potrestat.

Kontroverzní podnikatel Pitr byl již dříve pravomocně odsouzen ke tříletému trestu vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik. Soudy ho loni na podzim podmíněně propustily na svobodu a stanovily mu tříletou zkušební dobu.

Výběr událostí týkajících se trestních kauz podnikatele Tomáše Pitra:
Rok 2000 - Pitr byl obviněn v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Podle obžaloby spolu s Michalem Zouharem způsobil firmě Agrocredit škodu přes 700 milionů korun.
13. dubna 2004 - Pitr stanul před soudem kvůli obžalobě z daňových úniků. Spolu s Miroslavem Provodem a dalšími třemi muži údajně připravil stát o více než 58 milionů korun na neoprávněných odpočtech DPH.
8. listopadu 2004 - Pražský městský soud osvobodil Pitra a většinu obžalovaných v daňové kauze. Odvolací soud věc vrátil k novému projednání.
29. listopadu 2005 - Městský soud v Praze odsoudil Pitra za daňový delikt k 8,5 roku vězení, Provodovi vyměřil devítiletý trest. Oba se odvolali.
5. června 2006 - Vrchní soud v Praze Pitrovi a Provodovi uložil za daňové delikty pětileté tresty.
20. prosince 2006 - Městský soud v Praze zamítl Pitrovi a Provodovi žádost o nový proces v případu daňových deliktů. Verdikt potvrdil i odvolací a Ústavní soud.
12. června 2007 - Provod nastoupil do vězení. Na Pitra, který se začal skrývat, byl vydán evropský i mezinárodní zatykač.
4. ledna 2008 - Nejvyšší soud odmítl Pitrovo a Provodovo odvolání proti trestům za daňové delikty.
8. ledna 2010 - Pražský městský soud uznal Pitra vinným z porušování povinnosti při správě cizího majetku, jehož se dopustil obchody s akciemi firem Setuza a Milo Surovárny. Soudce Pitrovi vyměřil souhrnný šestiletý trest vězení.
Únor 2010 - Provod byl za dobré chování propuštěn z vězení.
21. dubna 2010 - Odvolací soud Pitrovi potvrdil souhrnný šestiletý trest. Pitr poté podal dovolání k Nejvyššímu soudu.
9. června 2010 - Na základě stížnosti ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové nařídil Nejvyšší soud znovu projednat návrh na obnovu řízení v daňové kauze.
27. července 2010 - Pitr byl zadržen švýcarskou policií.
6. srpna 2010 - Ministerstvo spravedlnosti ČR odeslalo do Švýcarska žádost o vydání Pitra k výkonu trestu do Česka.
17. prosince 2010 - Švýcarské ministerstvo spravedlnosti povolilo Pitrovo vydání. Pitr se proti tomu odvolal.
Únor 2011 - Český Nejvyšší soud odmítl dovolání proti trestu, který Pitr dostal za obchody s akciemi.
27. října 2011 - Švýcarský Federální úřad pro migraci zamítl Pitrovu žádost o azyl.
30. listopadu 2011 - Pražský městský soud vyhověl žádosti o obnovu procesu v daňové kauze. V případě Provoda soud zrušil celý výrok o vině, u Pitra se rozhodnutí týkalo jen části skutků. U obou mužů soud zrušil rozhodnutí o uložených trestech.
4. dubna 2012 - Pitr se vrátil do ČR, kde následně požádal o nové líčení v kauze obchodů s akciemi.
19. dubna 2012 - Pražský Vrchní soud povolil Pitrovi obnovu procesu v kauze daňových deliktů a zrušil předchozí odsuzující rozsudek. V kauze mu ale zůstalo dílčí odsouzení.
4. června 2012 - Pražský městský soud udělil Pitrovi za vyvedení akcií společností Setuza a Milo Surovárny tříletý trest. Do verdiktu započítal i jeden daňový delikt z roku 1994.
18. června 2012 - Pražský městský soud zbavil Pitra i Provoda obžaloby z daňových deliktů. V listopadu 2012 Vrchní soud v rozsudek zrušil.
13. listopadu 2012 - Pitr byl podmíněně propuštěn z vězení; soud mu stanovil tříletou zkušební dobu.
16. ledna 2013 - Pražský městský soud oznámil, že na základě prezidentské amnestie zastavil stíhání Pitra a Provoda za daňové delikty.
20. února 2013 - Ústavní soud zamítl Pitrovu stížnost v kauze podezřelých akciových obchodů.
6. května 2013 - Vrchní soud v Praze potvrdil rozhodnutí o zastavení stíhání Provoda za údajné daňové delikty. U Pitra však rozhodnutí o zastavení stíhání zrušil.
18. června 2013 - Pražský městský soud nepravomocně uznal Pitra a Provoda vinnými z daňových úniků z roku 1994. Pitrovi uložil trest pět let; Provod byl vzhledem k amnestii beztrestný.
12. prosince 2013 - Odvolací Vrchní soud v Praze snížil Pitrovi pětiletý trest za daňové úniky o rok.