Platforma žádá více průhlednosti v zakázkách. Vadí jí i limity víceprací

Veřejné zakázky

Veřejné zakázky Zdroj: ctk

Platforma pro transparentní veřejné zakázky chce změny v připravovaném zákonu o zadávání veřejných zakázek. Nelíbí se jí hlavně uvažované zvýšení limitů u víceprací. Žádá taky publikační povinnost pro zadavatele.

Ta by byla zavedena pro veřejné zakázky přesahující jeden milion korun, respektive tři miliony korun u staveb. „Na profilu zadavatele by se musely zveřejňovat podstatné informace o vypsané zakázce, zprávy o hodnocení nabídek, vybraný dodavatel a vítězná cena. Také znění smluv a smluvních dodatků a skutečně uhrazené ceny by musely být uvedeny v registru smluv,“ navrhuje platforma. Plnění této povinnosti by podle ní kontroloval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Chybí donucení pro zadavatele, aby v pásmu pod limitem vůbec něco zveřejňovali,“ poznamenal k tomu advokát Daniel Weinhold. Členové platformy se shodli v tom, že ministerstvem pro místní rozvoj prosazované zvýšení limitu dodatečných víceprací ze současných 20 procent na 50 procent objemu zakázky, je krokem špatným směrem. Povede to prý k nižší transparentnosti.

Soutězit může i jeden

„Nevyužíváme možností, které nám dává evropská legislativa. Ta umožňuje počítat 50procentní limit pro každou změnu smlouvy, my chceme tento limit počítat pro všechny změny dohromady,“ hájil návrh Vlastimil Fidler z MMR a poznamenal, že se k připravovanému zákonu sešlo na 550 často protichůdných připomínek.

Vyjít vstříc chtějí hlavně požadavku nerušit výběrové řízení, pokud se do něj přihlásí pouze jeden zájemce. To je problém hlavně u technických a vysoce specializovaných zakázek. „Zadavatel by takovou nabídku mohl přijmout, ale měl by písemně zdůvodnit, proč je pro něj taková nabídka ekonomicky výhodná,“ dodal Fidler.

Nejasná odpovědnost

Jiří Šimon zastupující na jednání ministerstvo zemědělství upozornil, že institut hodnotící komise vede v nynější podobě k rozmělnění odpovědnosti. Podle současné podoby zákona, která by se měnit neměla, totiž zadavatel ze zákona nesmí ovlivňovat hodnotící komisi v jejím rozhodování.

„V praxi to vede k tomu, že zadavatel jakékoliv rozhodnutí 'hodí' právě na komisi, pokryje se jejím rozhodnutím a je prakticky nepostižitelný, což se už v některých případech prokázalo. Velké riziko to představuje hlavně pro řadové zaměstnance, kteří jsou do hodnotících komisí vysíláni. Ti na sebe berou zodpovědnost místo statutárního zástupce zadavatele,“ upozornil Šimon.

Připravuje se nový zákon

Limity při zakázkách malého rozsahu by členové platformy ponechali na současných hodnotách - tedy dva miliony korun na dodávky a služby a šest milionů korun na stavební práce.

MMR nyní pracuje na technické novele zákona o veřejných zakázkách, která má platit od příštího roku. Kromě ní připravuje i zcela nový zákon, který vychází z nové evropské směrnice. Zadavatelům veřejných zakázek tato směrnice Evropského parlamentu umožní při výběru vítěze klást větší důraz na kvalitu, výhody v oblasti životního prostředí, sociální aspekty či inovace. Ten by měl platit od 1. ledna 2016

Známý soudní znalec Smejkal zmanipuloval posudek pro IBM, potvrdil soud