PMI: Podmínky ve zpracovatelském sektoru se v červenci dále zlepšily

ilustrační foto, Tlaková slévárna Kovolis Hedvikov z Třemošnice na Chrudimsku

ilustrační foto, Tlaková slévárna Kovolis Hedvikov z Třemošnice na Chrudimsku Zdroj: ctk

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v České republice se v červenci zlepšily. Index PMI stoupl z červnových 56,9 bodu na červencových 57,5 bodu. Svědčí to o nejvyšším tempu růstu od dubna 2011, oznámila společnost Markit Economics.

Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby. Předělem mezi růstem a poklesem je hranice 50 bodů.

„Sektor české výroby vkročil do druhého pololetí ze silné pozice; růst nových zakázek dále zrychlil a byl největší od května roku 2014. Výroba následně vzrostla nejvíce za rok a tvorba pracovních příležitostí se stále pohybovala na rekordní úrovni. Firmám během měsíce pomohl i pomalejší nárůst cen vstupů, ačkoli jejich schopnost zvyšovat vlastní ceny byla nadále omezená,“ uvedl vedoucí ekonom společnosti Markit Trevor Balchin.

Sektor české výroby vkročil do druhého pololetí ze silné pozice

Nové průmyslové zakázky v České republice v červenci vzrostly 26. měsíc v řadě. Zpracovatelská výroba v červnu rostla nejrychleji za rok a její růst trvá již 28 měsíců. Výrobci reagovali na zlepšenou poptávku zvýšením nákupní aktivity, a to nejvyšším tempem od loňského května. Tempo růstu zaměstnanosti mezitím mírně kleslo z červnového rekordu, ale nadále bylo jedno z nejsilnějších, které průzkum dosud zaznamenal, uvedl Balchin.

Průzkum PMI pak podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče vyslal velmi pozitivní zprávu o vývoji v tuzemském zpracovatelském průmyslu. „I nadále tak pokračuje série příznivých zpráv z české ekonomiky. Hospodářský růst je doprovázen oživením na tuzemském trhu práce a česká ekonomika profituje jak z růstu exportů, tak z růstu domácí poptávky, jež je živena spotřebou tuzemských domácností i investičními výdaji firem operujících v České republice,“ uvedl Jáč.

PMIPMI|markit