Policie našla další podezřelé toky peněz v kauze Promopro

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb.

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb. Zdroj: CT

Protikorupční policie ve sporné zakázce pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU objevila další podezřelé peněžní toky, informoval dnes server Euro.cz. Vyšetřovatelé neprověřují pouze cestu 135 milionů korun, které údajně skončily v Rakousku na účtu britské firmy, ale také 116 milionů, která prý někdo vybral v průběhu roku 2009 v hotovosti. Mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Iva Vojtková však zjištění serveru s ohledem na probíhající vyšetřování odmítla komentovat.

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb. Policie se případem od loňského února zabývá s podezřením na spáchání trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Trestní oznámení kvůli zakázce podalo MF, podle kterého je sporné plnění asi 240 milionů. Z toho asi 135 milionů korun údajně skončilo v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Peníze pak podle ministerstva odcházely na další rakouské účty. Ke všem má dispoziční právo bývalý podřízený ministra obrany Alexandra Vondry Libor Veverka, který je propojen s majitelem firmy Promopro Jaroslavem Veselým.

Dalších 44,8 milionu korun skončilo podle MF na soukromých účtech majitelů společnosti Promopro manželů Veselých a 61 milionů byl zisk Promopra v roce 2009. Tokem peněz se zabývá i rakouské státní zastupitelství.

Novou informací podle serveru je, že policie při vyšetřování přišla na další podezřelý tok peněz od subdodavatele Promopra, firmy NWDC, který při svém šetření finanční analytický útvar MF nestihl zdokumentovat. Od března 2009 bylo do ledna 2010 vybráno z několika účtů u Komerční banky, ČSOB a České spořitelny na pobočkách v Kladně, Šumperku a dalších městech zhruba 116 milionů. Byly to peníze, které NWDC přeposílala po platbách od firmy Promopro dalším společnostem, napsal server.

S odkazem na zjištění policie Euro.cz také uvedlo, že peníze byly vybrány z účtů firem Pekstav, Aevin Group, Hitron a KOM-Forest. Výběrčími pak prý byli Roman a Ondřej Pekarovičovi (první dvě firmy), Pavel a Aleš Girstlovi z Hitronu a Ivan Komárek z KOM-Forest.

Ani majitel Promopra Veselý nedokázal prý říci, čím se jmenované společnosti na zajišťování českého předsednictví podílely. Serveru pouze řekl, že firma NWDC pro něho byla partnerem a odvedla v pořádku veškerou práci. Veselý však již dříve uvedl, že se ničeho protizákonného ani nekalého nedopustil, o transakcích svých subdodavatelů údajně nic nevěděl.

Server Aktuálně.cz v říjnu loňského roku informoval o tom, že se policie v kauze Promopro chystá obvinit deset lidí, žádné obvinění však dosud nepadlo. Zároveň tehdy napsal, že policie po dohodě s žalobci rozšířila původní zkoumání jedné zakázky na vyšetřování celého předsednictví EU.

Zakázku získala firma Promopro bez výběrového řízení. Podle dřívějších vyjádření úřadu vlády bylo hlavním důvodem využití jednacího řízení bez uveřejnění to, že exkluzivním provozovatelem a dodavatelem techniky a služeb byla v Kongresovém centru Praha právě společnost Promopro. Proto prý bylo z organizačního hlediska vhodné a z koordinačního hlediska méně náročné jednat s jedním partnerem, který navíc disponoval bezpečnostními prověrkami.