Policie navrhla obžalovat Bártu a Škárku kvůli úplatku

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Policisté dnes navrhli postavit před soud předsedu poslanců Věcí veřejných (VV) Víta Bártu, viní ho z podplácení. Navrhli zároveň obžalovat nezařazeného poslance Jaroslava Škárku (dříve také VV) kvůli podezření z přijetí úplatku. Uvedl to mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Bárta se podle policie snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Škárku a Kristýnu Kočí. Škárka pak údajně část peněz použil.

Předseda poslanců VV dal podle výpovědí svých bývalých spolustraníků poslankyni Kočí půl milionu korun, ve Škárkově případě šlo o 170 tisíc korun. Škárka počátkem loňského dubna řekl, že od září 2010 měsíčně dostával 55 tisíc korun za loajalitu. Škárka a Kočí byli následně ze strany vyloučeni.

„Spis s návrhem na podání obžaloby jsme obdrželi. Státní zástupkyně ho prostuduje a o dalším postupu rozhodne do konce ledna,“ řekla mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenklová. Bártovi hrozí v případě odsouzení až šestileté vězení, Škárkovi až tříletý trest nebo zákaz činnosti.

„Puč se pokusil odstranit Víta Bártu z veřejného života a my na to pučistům neskočíme,“ komentoval informaci předseda Věcí veřejných Radek John. Překvapuje ho, že nebyli v Bártově kauze vyslechnuti všichni svědci. John upozorňuje také na výslech Kristýny Kočí na detektoru lži. „Kočí lhala ve všech zásadních otázkách,“ řekl v České televizi.

Bárta: Nešlo o úplatek, ale o půjčku

Bárta od počátku tvrdí, že je nevinen. Svým kolegům prý peníze půjčil. Některá média před několika dny zveřejnila informace z tajně pořízeného rozhovoru, ve kterém Škárka přiznává, že se proti Bártovi postavil, aby vyvolal puč uvnitř nejmenší vládní strany a napomohl jejímu konci v koalici. V další části rozhovoru Škárka nabízí jinému řečníkovi peníze za diskreditující informace o Bártovi. Předseda poslanců VV následně uvedl, že by se policie měla tvrzeními Škárky zabývat.

Podle Bárty je druhým člověkem v rozhovoru Tomáš Jánský, který byl dlouholetým dodavatelem bezpečnostní firmy ABL, jíž Bárta do svého vstupu do vysoké politiky vedl. Škárka pak v tiskovém prohlášení označil nahrávku za podvrh. „V médiích zveřejněné věty jsou vytrženy z kontextu a nedávají pravdivý obraz o celé schůzce. Policie nahrávku pro nedůvěryhodnost svědka ze spisu vyřadila,“ napsal Škárka. Navíc Bártu obvinil, že nahrávku sám vypustil.

V souvislosti s Věcmi veřejnými se v minulosti objevilo více tajně pořízených nahrávek. Některé z nich popisovaly praktiky na poradách VV, jiné líčily pozadí stranického puče, který se měl stát loni na jaře. Kromě Škárky se tehdy objevovalo také jméno poslankyně Kočí, která také ve svém bytě objevila nahrávací zařízení. I tímto případem se policie zabývala, věc však odložila. Na štěnici podle Ibeheje nebyly žádné otisky prstů, kriminalisté pak nemohli sejmout vzorek DNA. Museli se prý totiž v rychlosti rozhodnout, jestli zajistí DNA, nebo se pokusí ze zařízení stáhnout data.

Kočí na detektoru lži

Kočí také jako jediná z trojice souhlasila s výslechem na detektoru lži, Bárta a Škárka to odmítli. Deník Blesk už loni v létě napsal, že Kočí podle detektoru při výslechu několikrát lhala. Podle dnešních informací serveru Aktuálně.cz přístroje vyhodnotily jako lež odpověď na 18 z 96 otázek. O pravdivosti dalších osmatřiceti odpovědí měly pochybnost.

Ibehej dnes také znovu odmítl dřívější tvrzení, že policie případ protahovala. Kauzou se sice nejprve zabýval odbor daní, bylo to však prý proto, že z původního trestního oznámení nevyplývalo, že by šlo o korupci. Jakmile policisté zjistili, že jde o podezření z podplácení, převzal případ protikorupční odbor.