Policie zasahovala v ERÚ, odnesla si jmenovací dekret Vesecké

Renata Vesecká

Renata Vesecká Zdroj: ctk

Ve třech pobočkách Energetického a regulačního úřadu (ERÚ) zasahovala policie. Vyšetřovatelé hledali jmenovací dekret místopředsedkyně úřadu Renaty Vesecké, která měla být jmenována v rozporu s energetickým zákonem. Úřad policistům požadované dokumenty vydal.

„Provádíme úkony trestního řízení,“ řekl ČTK mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Policie nyní nemůže sdělit žádné podrobnosti, dodal. Policie okolo osmé hodiny ranní dorazila do pražské, jihlavské a ostravské pobočky úřadu, uvedl jeho mluvčí Jiří Chvojka s tím, že zásahu se účastnilo okolo čtyřiceti policistů, kteří si odnesli počítače a papírovou dokumentaci.

Účelem prohlídky bylo opatřit podkladové materiály pro rozhodnutí, jestli v konkrétním podezření byly naplněny zákonné znaky trestného činu, řekl jihlavský státní zástupce Karel Špelda. „Obviněn nikdo nebyl, ani se to neplánuje v nejbližších dnech. Tady jde opravdu o to opatřit podklady, ty vyhodnotit a na základě toho teprve stanovit, zda vůbec došlo ke spáchání trestného činu či nikoliv,“ uvedl.

Stížnost k nejvyšším místům

Podle úřadu je zásah nepřiměřený a ERÚ ho považuje za porušení své nezávislosti. Chvojka doplnil, že vyšetřovatelé o jmenovací dekret Vesecké požádali už dříve písemně, ERÚ v reakci požádal o zdůvodnění. „Odpovědí byl zásah 40 policistů,“ dodal.

ERÚ si na postup vyšetřovatelů hodlá stěžovat nejvyššímu státnímu zástupci, na údajné zpochybňování nezávislosti úřadu upozorní i Evropskou komisi. „Budeme si stěžovat na porušení zákona, klidně až k Ústavnímu soudu,“ prohlásil Chvojka.

Úřad Veseckou hájí

Bývalá vrchní státní zástupkyně Vesecká se do státní správy vrátila loni v listopadu. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková si od jejího nástupu slibovala pomoc při řešení komplikovaných sporů, kterými se ERÚ zabývá hlavně v souvislosti s nedávným solárním boomem. Vesecká se má věnovat i přípravě nové legislativy.

ERÚ už v minulosti ujistil, že Vesecká splňuje všechny požadavky, které na ní klade energetický zákon. Ten mimo jiné požaduje, aby místopředseda měl nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídící nebo vedoucí funkci. Vesecká, která vedla vlastní advokátní praxi a v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní.

Nevím, jestli je nutné tento úřední problém řešit zásahovou jednotkou

Vesecká se k záležitosti nechce vyjadřovat. „Vyjádří se orgánům činným v trestním řízení, aby je seznámila se svým názorem. Můžu zprostředkovat její osobní názor, že je to fraška,“ řekl Chvojka.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, pod jehož rezort ERÚ spadá, zatím podle svých slov nemá o události dostatek informací. „Chápu zájem o legitimnost jmenování paní Vesecké, ale nevím, jestli je nutné tento úřední problém řešit zásahovou jednotkou,“ citovala jej ČTK.

Protest vyvolal i minulý zásah

Protikorupční policie na úřadu zasahovala už loni v srpnu. Tehdy si odnesla elektronická data a dokumenty k potvrzení licencí pro dvě solární elektrárny v Chomutově.

Předsedkyně ERÚ Vitásková následně proti zásahu protestovala. „Činnost státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci již překročila meze toho, co by měly orgány činné v trestním řízení vykonávat, a je načase, aby se touto věcí zabývali příslušní ministři vlády České republiky,“ prohlásila tehdy.