Policie zveřejnila záznam ze zatýkání Jany Nagyové

Spolupracovnice expremiéra Nečase Jana Nagyová opustila 19. července po poledni po pěti týdnech vazební věznici v Ostravě.

Spolupracovnice expremiéra Nečase Jana Nagyová opustila 19. července po poledni po pěti týdnech vazební věznici v Ostravě. Zdroj: ctk

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta zveřejnil v České televizi část z dvacetiminutového záznamu červnového zatýkání bývalé šéfky premiérovy kanceláře Jany Nagyové (dnes Nečasové). Nahrávku ukázal jako obranu proti výrokům o nepřiměřeném zásahu. Expremiér Petr Nečas zveřejnění videa považuje za vážné narušení svobod a proto věc předal právníkům.

„Nastala doba, abychom se i my začali bránit a nebyli srovnáváni s gestapem a státní bezpečností,“ uvedl mimo jiné ke zveřejnění záznamu v ČT Šlachta. Postup policie v minulosti nejhlasitěji kritizoval expremiér Petr Nečas. Zatýkání jeho manželky a někdejší šéfky jeho kabinetu označil za teatrální.

Na záznamu je vidět, že při otevírání dveří bytu Nagyové asistují dva policisté v kuklách. Ti se chystali otevřít dveře násilím pomocí velkého páčidla, ale Nagyová nakonec sama otevřela.

Nečas upozornil, že policie zveřejnila jen zkrácený záznam, který byl navíc zjevně počítačově upraven. „Čili ze 48 hodin nám pan Šlachta pustil 4 minuty a 15 sekund, pečlivě vybraných a sestříhaných. I tak dosvědčující nasazení tolika policistů proti osamocené ženě, která byla beztrestná, nikdy nebyla spojována s žádnou trestnou činností ani nevlastnila zbraň,“ řekl Nečas časopisu Týdnu.

Policisté podle záznamu informovali Nagyovou o zadržení, jejích právech a možnosti kontaktovat obhájce. Mobil a doklady Nagyové odebrali. Také uvedli, že byt zapečetí. Na otázku Nagyové, kam půjdou její dcery bydlet, opověděli, že je v tuto chvíli do bytu nepustí. Umožní jim tam bydlet, „až se provedou další procesní úkony.“

Šlachta uvedl, že policisté v kuklách byli z útvaru rychlého nasazení pro případ, kdyby jim na výzvu nebylo otevřeno. Podle něj je to ale standardní postup. „Žádné vběhnutí do dveří nebylo, žádné beranidlo, to naprosto odmítám,“ prohlásil Šlachta s tím, že všichni jeho policisté byli bez kukel, aby komunikovali.

„Šlo o naprosto profesionální přístup ze strany mých lidí, nic co by popisoval Petr Nečas jako nepřiměřený zásah,“ dodal Šlachta. Podobný postup byl podle něj i u dalších zásahů v kauze Nagyová.

Nečas ale považuje množství nasazených policistů i použité prostředky za naprosto neadekvátní, podle něj by stačili dva policisté v civilu. Na záznamu prý není vidět, kolik policistů bylo ještě u aut před domem. „Jako by jeli zatýkat Kajínka nebo někoho takového,“ podotkl Nečas.

Expremiérovi se nelíbí ani samotné zveřejnění videa policií. „Tuto věc jsme již předali právníkům, protože je to vážné narušení svobod osobnosti a zveřejňovaní záběrů je minimálně nestandardní,“ sdělil Týdnu Nečas.

Zatýkání Jany NagyovéZatýkání Jany Nagyové | Ceska televizePolicie se chystala otevřít dveře do bytu Jany Nagyové páčidlem (zdroj: ČT)

V kauze policie letos v červnu zatkla vedle Nagyové i exposlance ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra, Petra Tluchoře, někdejšího Fuksova náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka a pracovníky Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, Milana Kovandu a Jana Pohůnka.

Nagyovou policie podezírá, že nechala prostřednictvím zpravodajství sledovat z čistě soukromých důvodů expremiérovu ženu Radku. Druhá kauza, v níž Nagyová figuruje, se týká údajného podplácení bývalých poslanců, kteří se po rebelii proti daňovým změnám vzdali mandátu. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce ve státem vlastněných firmách.

V kauze Nagygate padají nová jména – zákulisních hráčů, žalobců i policisty