Politologové kritizují Klause za výrok o ruských volbách

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Politologové se staví kriticky k názoru českého prezidenta Václava Klause, že ruské volby jsou jen záležitostí Moskvy. Klaus se tak vyjádřil na dnešní tiskové konferenci se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem na Pražském hradě. V Rusku i v zahraničí se přitom objevily stížnosti na volební manipulace. Možné porušení volebního zákona připustil dnes i Medveděv.

Průběh voleb v Rusku kritizovali i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a bývalý český prezident Václav Havel, který dnes ruskou opozici vyzval k vytvoření stínové vlády a zakládání právních institucí na obranu občanů před „policejní a justiční šikanou“.

„Jsou to jejich volby, nikoliv naše volby. To je pro mě východisko veškerého uvažování,“ řekl Klaus. Také prý nerad slyší z ciziny komentáře o některých domácích českých problémech.

Politolog Rudolf Kučera Klausův výrok o volbách jako vnitřní záležitosti Ruska kritizoval. „Výrok pana prezidenta je totálně nepravdivý,“ řekl. Podle něj volby nikde na světě nejsou pouze vnitřní záležitostí daného státu. „Zejména v zemích s méně vyspělou demokracií jsou pokusy volby ovlivňovat,“ zdůraznil Kučera. Podobného názoru byl i politolog Bohumil Doležal. „Vím, že poměry v Rusku jsou jiné než byly v Sovětském svazu, ale nelze zavírat oči nad tím, že to stále není ideální,“ řekl.

Havel: Rusko není demokracie

Politické poměry v Rusku dnes v komentáři zveřejněném opoziční listem Novaja gazeta kritizoval i exprezident Havel. „Ruská společnost svádí boj s nejtvrdší známou formou postkomunismu, s touto zvláštní kombinací starých stereotypů s novým podnikatelsko-mafiánským prostředím,“ uvedl Havel v odpovědi na žádost redakce, aby komentoval situaci po nedělních ruských parlamentních volbách. Politický systém vydávaný v Rusku za demokratický ve skutečnosti žádnou demokracií není, dodal Havel.

Klaus svou zdrženlivost k vyjadřování o ruských volbách zdůvodnil i tím, že nebyl členem žádné mezinárodní pozorovatelské mise. „Já se musím přiznat, že taky by asi nebylo na místě se ptát pana prezidenta Medveděva, co si myslí o včerejší (středeční) stávce našich učitelů, jestli byla oprávněná, nebo neoprávněná,“ prohlásil.

I toto vyjádření Doležal kritizoval. „Připadá mi to dosti přehnané. Zajímalo by mě, jestli by to řekl i o volbách v Bělorusku,“ podotkl. „Kdyby neřekl nic, bylo by to lepší,“ dodal.

V nedělních ruských parlamentních volbách vyhrála strana Jednotné Rusko, jejíž kandidátku Medveděv vedl. Strana ale podle předběžných výsledků získala jen 49,5 procenta a proti předchozím volbám výrazně oslabila. Ze 450 poslaneckých křesel podle přepočtu ruské Ústřední volební komise připadne Jednotnému Rusku 238, namísto dosavadních 315. Po volbách se v Moskvě i dalších městech vzedmula vlna protestů, jaké Rusko v posledních letech nezažilo.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová o ruských volbách v pondělí prohlásila, že nebyly ani svobodné, ani spravedlivé. Kritika zazněla také z Evropské unie. S podobou voleb v Rusku má problém i Schwarzenberg.