Poslanci odmítli finanční ústavu, ČSSD nepřijala přísnější návrh ODS

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a poslanec ČSSD Václav Votava poslouchají jednu ze sněmovních rozprav.

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a poslanec ČSSD Václav Votava poslouchají jednu ze sněmovních rozprav. Zdroj: CTK

Poslanecká sněmovna
Andrej Babiš
Andrej Babiš
předseda rozpočtového výboru Václav Votava
Zbyněk Stanjura
6
Fotogalerie

Česko nebude mít finanční ústavu proti nadměrnému zadlužování. Sněmovna vládní ústavní předlohu neschválila. Pro třípětinovou většinu, potřebnou pro schválení ústavního zákona, v dolní komoře chyběly hlasy. Opatření proti zadlužování možná budou jen v běžném zákoně.

Rozpočtový výbor doporučil poslancům, aby ústavní zákon schválili ve znění pozměňovacího návrhu ODS, který do tohoto ústavního zákona zaváděl konkrétní parametry. Ve výboru s tím souhlasilo ministerstvo financí a dnes i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Proti návrhu se ale vyslovil předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) s tím, že ústavní zákon má být obecný. Už předem řekl, že pokud návrh ODS projde, sociální demokraté zákon jako celek nepodpoří.

Poslanci sice v dílčím hlasování pozměňovací návrh ODS podpořili, ale při závěrečném hlasování pro ústavní zákon hlasovalo jen 75 ze 171 přítomných poslanců. Závěrečné hlasování rozdělilo vládní koalici. Členové dolní komory za ČSSD a TOP 09 se hlasování zdrželi, proti byli komunisté. Ze sociálních demokratů hlasoval pro zákon pouze ministr vnitra Milan Chovanec. Poslanci vládního hnutí ANO a KDU-ČSL zákon podpořili stejně jako občanští demokraté.

"Je mi líto, že jsme nenašli dohodu nad ústavním zákonem," komentoval výsledek hlasování Babiš.

"Je zvláštní, když vláda říká, že má nějakou prioritu, a nejsilnější vládní strana hlasuje proti," řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Občanští demokraté si následně vzali hodinovou přestávku pro jednání klubu, aby se poradili, jak se postaví k rozhodování o běžném zákonu o pravidlech rozpočtové odpovědnost. Ten má nyní přijít na řadu a do něj mohou prostřednictvím pozměňovacího návrhu poslanci přesunout část navrhovaných opatření z neschváleného ústavního zákona.

Sněmovna ovšem schválila pravidla rozpočtové odpovědnosti v běžném zákoně, který dnes poslanci koaličními hlasy schválili. Předloha stanoví, že pokud zadlužení veřejných rozpočtů překročí 55 procent hrubého domácího produktu, vláda a další úřady budou muset přijmout nápravná opatření. Plnění fiskálních pravidel bude podle normy hodnotit nová rozpočtová rada.

Kraje bez dluhu

Zákon, který ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident, stanoví, že při překročení hranice pro zadlužení bude muset vláda předložit návrhy státního rozpočtu a rozpočtů státních fondů tak, aby vedly k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí. Vyrovnané by měly být rozpočty zdravotních pojišťoven. Jako vyrovnané nebo přebytkové by své rozpočty musely sestavovat obce a kraje.

Nová pravidla mají vstoupit v účinnost od 1. ledna příštího roku, pro samosprávy mají začít platit o rok později.