Poslanci vydali Bártu a Škárku k trestnímu stíhání

Poslanci vydali Víta Bártu a Jaroslava Škárku k trestnímu stíhání

Poslanci vydali Víta Bártu a Jaroslava Škárku k trestnímu stíhání Zdroj: E15

Poslanci Věcí veřejných (VV) Vít Bárta a Jaroslav Škárka budou vydání k trestnímu stíhání. Rozhodla o tom dnes poslanecká sněmovna výraznou většinou hlasů. Oba poslanci ke svému vydání předem vyzvali.

Poslanecký klub Věcí veřejných se podle ČTK rozhodl, že jeho členové budou hlasovat nezávisle na stanovisku vedení strany. Své ne již předem avizoval ministr školství Josef Dobeš, přidali se k němu ale jen další dva členové VV. Zbylí zákonodárci žádost o vydání podpořili.

Vydání obou poslanců doporučil mandátový a imunitní výbor. Policie chce Bártu stíhat kvůli podezření, že chtěl uplatit poslankyni Kristýnu Kočí částkou půl milionu korun, Škárkovi měl dát 170 tisíc. Ten má být vydán kvůli tomu, že část peněz utratil a úplatek oznámil pozdě. Bárta tvrdí, že peníze oběma spolustraníkům půjčil. VV také viní Kočí z toho, že chtěla ve straně ve spolupráci s bývalým šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem vyvolat převrat.

Škárka včera prohlásil, že bude hlasovat pro vydání sebe i Bárty. Znovu zopakoval, že se ničeho nezákonného nedopustil. Někteří poslanci VV ale tvrdí, že byli předání úplatku přítomni. O své vydání poslance požádal i Bárta.

Dobeš a další členové VV již v minulosti zpochybňovali policejní žádost o vydání obou poslanců. Podle nich tato žádost neobsahovala výpovědi některých svědků. Například předseda strany Radek John tvrdí, žádost zcela pomíjí ty vyslechnuté, kteří vypovídali ve prospěch Bárty.

Opozice se obává, že vláda bude do vyšetřování obou vydaných poslanců zasahovat. „To, co se děje v justici, mě naplňuje velkou nedůvěrou a obavami,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Podezření na politický proces má i předseda VV Radek John. Přesto ale vydání uvítal. „Já osobně jsem hlasoval pro vydání z toho důvodu, že vyšetřování vykazuje tolik podivných manipulací a vzbuzuje ve mě pocity, že jde o politickou konstrukci. Jediné, jak to dokázat, je veřejný proces, kam bude předvolán pan Tluchoř, Kristýna Kočí vysvětlí, kde vzala 120 milionů na vznik nové strany a před očima veřejnosti se uvidí, jak to bylo doopravdy,“ vysvětlil.

Podle poslance KSČM Miroslava Grebeníčka by se měly vyšetřit i kauzy bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila a ministra obrany Alexandra Vondry. „Je třeba zásadním způsobem změnit situaci, kdy ve vládě a parlamentu setrvávají osoby klientelismem a korupcí zcela zkompromitované,“ prohlásil.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.