Postkomunistické země nemusí nikdy dohnat vyspělé státy, varuje EBRD

Evropská banka pro obnovu a rozvoj pomáhá například na Ukrajině financovat zabezpečení jaderné elektrárny Černobyl. Na financování stavby se podílí více než čtyřicítka zemí.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj pomáhá například na Ukrajině financovat zabezpečení jaderné elektrárny Černobyl. Na financování stavby se podílí více než čtyřicítka zemí. Zdroj: ctk

Řadě bývalých komunistických zemí kvůli slabým reformám hrozí, že z hlediska životní úrovně nikdy nedoženou vyspělé ekonomiky. Vyplývá to ze zprávy Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Zpráva banky sleduje 34 rozvíjejících se zemí, ve kterých působí. Jde převážně o státy ve východní Evropě a na území bývalého Sovětského svazu. Česká republika mezi ně nepatří.

„Během posledního desetiletí se toho v našem regionu z hlediska hospodářských reforem stalo velmi málo,“ uvedl hlavní ekonom EBRD Erik Berglof.

Řada bývalých komunistických zemí je podle banky uvězněna v „brutálním koloběhu“ hospodářského zpomalení a stagnace reforem. Obnovení reformního úsilí by nicméně stále mohlo těmto zemím umožnit dosáhnout takového tempa hospodářského růstu, díky kterému by doháněly vyspělé ekonomiky.

Hospodářský růst bude nižší

EBRD minulý týden snížila odhad letošního hospodářského růstu v zemích, kde působí, na dvě procenta z dříve předpokládaných 2,2 procenta. Růstovou prognózu pro příští rok zhoršila dokonce o 0,4 procentního bodu na 2,8 procenta.

Banka byla založena v roce 1989 s cílem pomoci bývalým komunistickým zemím při přechodu k tržnímu hospodářství. Má pomáhat rozvoji finančních institucí, právního systému či infrastruktury, a také podporovat soukromé podnikání a privatizaci.