Praha ještě nemá vyhráno. Z jihu jde další voda

Velká voda v Praze

Velká voda v Praze Zdroj: ctk

V roce 2002 přišla po první povodňové vlně druhá, mnohem ničivější. I když opakování podobné katastrofy je podle všeho vyloučeno, Praha ještě vyhráno nemá. Tisíce krychlových metrů vody, které se valí z jižních Čech, mohou znovu zaplavit i další města na dolních tocích Vltavy a Labe. Situaci by ještě více zkomplikovaly vysoké srážky. Na Vltavě stále platí stav ohrožení.

Podle informací E15 se krizový štáb hlavního města na druhou vlnu připravuje, oficiálně to však nikdo komentovat nechce.

Štáb vychází z toho, že ještě v polovině týdne byla zcela zaplněna Lipenská přehrada a Orlík neměl dostatečné rezervy. Navíc kritickou situaci hlásí povodí rybníka Rožmberk. „Předpokládáme, že v Praze bude možné hovořit o stabilizovaném stavu nejdříve příští pondělí nebo úterý. Podle nejčernějších scénářů se přes víkend může průtok přiblížit úterní kulminaci,“ řekl pod podmínkou anonymity člen štábu.

Ani zastupující pražský primátor Tomáš Hudeček nevylučuje, že kvůli nutnosti upouštět kaskádu pro případ, že začne pršet, může průtok ve Vltavě znovu stoupnout. Proto zatím magistrát neodvolá nouzový stav. To znamená, že nebudou rozebrány protipovodňové zábrany a některé stanice metra zůstanou i nadále uzavřeny.

Úřadující pražský primátor Tomáš Hudeček u stanice metra VltavskáÚřadující pražský primátor Tomáš Hudeček u stanice metra Vltavská|ctkÚřadující pražský primátor Tomáš Hudeček u stanice metra Vltavská

Podle šéfa pražského Dopravního podniku Milana Křístka by metro mohlo začít kompletně fungovat do pondělí. „Když bude pokračovat setrvalý pokles hladiny Vltavy, podle optimistického scénáře to možné je,“ konstatoval Křístek.

„Máme samozřejmě snahu co nejrychleji vyprázdnit ochranný objem Orlické nádrže, to je priorita číslo jedna,“ uvedl ředitel závodu Dolní Vltava Jiří Frýdl. Z přehrady odtéká stejné množství vody, jaké do něho natéká. „Dokud neproběhnou kulminace Labe na území České republiky, určitě nebudeme zvyšovat průtok Prahou,“ dodal Frýdl. Nyní záleží na předpovědi počasí a povodňové situaci na Berounce a Sázavě, které se před Prahou do Vltavy vlévají.

Nejhorší situace je v povodí Rožmberku. „Na Rožmberku a novořeckých splavech, ve Veselí a v Třeboni se pohybujeme na tenkém ledě, protože situace je tam na všech místech na hraně,“ řekl šéf hornovltavského závodu Povodí Vltavy Zdeněk Zídek. Jižní Čechy, kde povodně začínají, mají zásadní význam. „Na základě vývoje záplav u nás se dá predikovat, jak to bude probíhat dole. Proto se všichni upínají k jižním Čechám,“ doplnil Zídek.

Bagr odklízí naplaveniny na uzavřeném Karlově mostě v Praze při povodni 3. června, kdy Vltava v místě kulminovala.Bagr odklízí naplaveniny na uzavřeném Karlově mostě v Praze při povodni 3. června, kdy Vltava v místě kulminovala.Vltava v Praze kulminovala v úterý 4. června kolem šesté hodiny ráno, kdy průtok dosáhl hodnoty 3210 metrů krychlových za sekundu.

Miroslav Zámečník: Povodně trochu jinak