Pražští radní vysvětlovali policii smlouvu s tvůrcem Opencard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Pražská Opencard považovaná za jeden ze symbolů éry bývalého primátora Pavla Béma opět dělá hlavu současným pražským politikům. Policie se ale tentokrát zaměřila na ně samotné. K podání vysvětlení byli vyzváni všichni radní a primátor Bohuslav Svoboda, kteří na začátku dubna loňského roku odsouhlasili prodloužení smlouvy s firmou Haguess na podporu provozu Pražského centra kartových služeb.

Na zakázku město nevypsalo otevřené výběrové řízení, firmě jej zadalo prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění za cenu, kterou opozice dlouhodobě napadá. Pražští radní sami hovoří o tom, že očekávají v nejbližší době v této věci sdělení obvinění. Radní a primátora vyzvala k podání vysvětlení českobudějovická expozitura Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

„Mohu pouze sdělit, že případ šetříme. Od magistrátu jsme dostali všechny dokumenty, které jsme požadovali. Zda vůbec a kdy bude sděleno obvinění obecně vždy sdělujeme až po té, co se tak stane,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

„Celá Opencard je špatně od začátku. To víme. My jsme stáli před rozhodnutím, zda se vrátit zpět k papírovým jízdenkám a vyhodit 1,25 miliardy, které už Prahu projekt stál nebo pokračovat dál. Trvám na tom, že jsme v té době nemohli vypsat otevřené výběrové řízení,“ říká Eva Vorlíčková, radní TOP 09, která má na starosti informatiku. Praha neměla s firmou Haguess – autorem systému kartového centra a držitelem licencí – podepsanou smlouvu od května roku 2011, v září roku 2012 končila platnost 300 tisíc karet a nešlo provádět potřebné úpravy software. Největším probléme jsou autorská práva. To jsou v kostce argumenty radní, proč byla vyzvána pouze tato společnost. Vorlíčková dodává, že původně firmou požadovaná cena byla během jednání snížena o 11 procent. Smlouvu město uzavřelo na dva roky s tříměsíční výpovědní lhůtou. Město se v ní zavázalo platit za základní podporu 2,38 měsíčně a rozšířenou – nenárokovou - podporu za 24 měsíců 16,5 milionu korun. Celkem by tedy firma mohla získat během dvou let necelých 74 milionu korun. Policii v této souvislosti zajímalo i to, proč byla v původní výzvě zájemci uvedena cena 24 milionů korun, když smlouva byla nakonec uzavřena téměř za trojnásobek, a zda byl zpracován oponentní posudek k zakázce. Radní Vorlíčková soudí, že externí konzultant, který odhad připravoval, vycházel mylně z cen roku 2007, kdy byl rozsah služeb naprosto odlišný od současnosti. Počet držitelů karty vzrostl z dvou tisícovek na více než milion, z úvodního počtu terminálů 150 se zvýšil na 3500 a počet aplikací se rozšířil ze tří na pět. Oponentský posudek kvůli časové tísni vypracován nebyl.

Na tyto okolnosti zakázky několikrát upozorňoval bývalý radní Karel Březina (ČSSD), který měl před Vorlíčkovou tuto problematiku v gesci. „Já jsem žádné trestní oznámení nepodával. Jen jsme v této věci radní interpeloval na zastupitelstvu,“ říká Březina. Pražský zastupitel Miroslav Poche tvrdí, že pražská ČSSD tuto smlouvu vnímá dlouhodobě jako problematickou a pokud by byl v této souvislosti někdo obviněn, bude na to reagovat.

Město nyní pracuje na tom, aby už nemuselo platit licenční poplatky a zbavilo se autorských práv, které mu znemožňují se software volně nakládat. „Plánujeme vyhlásit otevřené výběrové řízení,“ říká Vorlíčková.