PŘEHLED: Vlaková nehoda v Kdyni podtrhla rizikové léto na českých železnicích

Nehoda vlaku v Lázních Kynžvart z 22. července.

Nehoda vlaku v Lázních Kynžvart z 22. července. Zdroj: ČTK/Slavomír Kubeš

Nákladní vagony v Mstěticích se samy rozjely a smetly osobní auto. Stalo se tak v pátek 14. srpna.
Nákladní vagony v Mstěticích se samy rozjely a smetly osobní auto.
U Tišnova vykolejil rychlík z Prahy. Stalo se tak ve čtvrtek 13. srpna.
U Tišnova vykolejil rychlík z Prahy. Stalo se tak ve čtvrtek 13. srpna.
5
Fotogalerie

Letošní léto se kromě přetrvávající pandemie koronaviru nese také ve znamení vlakových nehod. Další - již patnáctá - se stala ve středu v Kdyni na Domažlicku, kde se srazil osobní vlak s technickým vozidlem. Projděte si všechny dosavadní nehody vlaků na českých železnicích.

4. července

V Prosenicích na Přerovsku narazil vlak do trakčního vedení. Cestovalo v něm kolem 150 lidí, nikdo nebyl zraněn. Doprava na hlavní trati mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou stála zhruba od 11 hodin, provoz byl plně obnoven před sedmou večerní. Vlak stál kvůli avizované poruše na trakčním vedení, poté dostal informaci, že se může rozjet, rozjel se a spadlo na něj v nízké rychlosti trakční vedení. Na vlaku bylo poškozeno sklo a sběrač, proto nemohl pokračovat.

7. července

Dva mrtvé a 24 zraněných, z toho devět se středními a těžkými zraněními, si vyžádala čelní srážka dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u obce Pernink na Karlovarsku. Celkem 15 lidí bylo zraněno lehce a sedm záchranáři ošetřili na místě. Jednou z obětí byl německý státní příslušník. Policie tragédii vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení, zadržela jednoho ze strojvůdců, který ve stanici Pernink nepočkal na protijedoucí vlak.

10. července

V pražských Běchovicích se večer srazil rychlík s osobním vlakem bez cestujících. Několik vagonů vykolejilo, hasiči evakuovali stovky lidí. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Jeden z vlaků jel pro cestující z pendolina, které odpoledne na stejném místě srazilo a usmrtilo člověka. Na trati, která je součástí koridoru z Prahy do Ostravy, jezdily vlaky odklonem, nehoda tak v páteční špičce způsobila komplikace tisícům cestujících.

12. července

Osobní vlak u Černošic nedaleko Prahy se dostal odpoledne na stejnou kolej jako rychlík z Klatov, který jel za ním. Strojvedoucí rychlíku ale stačil zareagovat a vlak zastavil. Událost se obešla bez zranění, nevznikla ani žádná hmotná škoda. Kvůli vyšetřování byl přerušen provoz mezi pražským Radotínem a středočeskými Dobřichovicemi, dráhy tam zavedly náhradní autobusovou dopravu.

13. července

Na trati z Chrudimi do Pardubic projel vlak na červenou. Žádná nehoda se nestala, událost se obešla bez zranění. Kvůli vyšetřování byl provoz na dvě hodiny přerušen.

14. července

Jednu oběť na životě a 35 zraněných si vyžádalo železniční neštěstí, které se stalo večer na hlavní trati z Prahy na Kolín. Osobní vlak City Elefant Českých drah mířící z Prahy do Řečan nad Labem narazil na kraji Českého Brodu do stojícího nákladního expresu. Nehodu nepřežil strojvůdce, který zůstal zaklíněný v kabině.

15. července

Při vjezdu do stanice Medlešice na Chrudimsku večer vykolejil osobní vlak, nikdo nebyl zraněn. Provoz na trati byl přerušen až do poledne následujícího dne.

16. července

Rychlík Krušnohor vyjel ze stanice Řetenice u Teplic po nesprávně postavené cestě a poškodil výhybku. Nikomu se nic nestalo. Hasiči evakuovali z vlaku 80 lidí.

22. července

Vlak společnosti Leo Express u Jablonného nad Orlicí na Orlickoústecku projel ráno na červenou a vjel do cesty jiné soupravě stejného dopravce. Oba vlaky zastavily 500 metrů od sebe. Při nehodě nebyl nikdo zraněn a zřejmě nevznikla ani hmotná škoda.

V Lázních Kynžvart odpoledne vykolejil vlak RegioNova, který projel návěstidlo, oba vozy se dostaly mimo koleje. Zabezpečovací zařízení včas zastavilo na trati dopravu. Nehodu vyšetřuje jak policie, tak Drážní inspekce. Podle krajského policejního mluvčího Jakuba Kopřivy policie, která nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení, zadržela jednoho člověka, kterého později propustila.

11. srpna

Na nádraží v Jihlavě se ráno srazil nákladní vlak s lokomotivou kvůli nedodržení zákazu jízdy. Oba stroje vykolejily, nikdo se nezranil. Nehoda způsobila podle Drážní inspekce škodu 7,3 milionu korun.

13. srpna

V Tišnově na Brněnsku vykolejily poslední dva vagony rychlíku Vysočina jedoucího z Prahy do Brna. Vozy se po vykolejení nepřevrátily a událost se obešla bez zranění.

14. srpna

Ve Mstěticích u Prahy ráno vykolejily vagony poblíž železničního přejezdu. Poškodily osobní auto a drážní domek. Dva lidé jsou zranění. Řidič osobního vozu lehce a po ošetření na místě byl převezen do Nemocnice na Bulovce, pracovník dráhy byl ošetřen na místě.

V Bzenci na Hodonínsku se před polednem na přejezdu srazil vlak s osobním autem. Zranil se řidič auta. Záchranka vyslala na místo také vrtulník.

9. září

Na nádraží v Kdyni na Domažlicku se srazil osobní vlak s technickým vozidlem. Záchranáři ošetřili 20 lidí. Dva vrtulníky převezly do nemocnic v Plzni a v Praze šest účastníků nehody, další odvezly sanitky. Více zde.