Přímá volba prezidenta? Brzdí ji ti, kteří ji vždy hlásali, tvrdí Nečas

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Pokud na dnešní schůzce čelných představitelů politických stran nebude dohoda na přímé volbě prezidenta, strany, které ji dlouhodobě hlásaly, tento postoj celá léta jen hrály. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Nečas, aniž by tyto strany jmenoval. Podmínky k vládnímu návrhu ústavní novely klade opoziční ČSSD, chce prosadit hlavně změny v prezidentových kompetencích.

ODS měla k přímé volbě vždy nejzdráhavější přístup, nyní ale dohodu brzdí strany, které jí měly „plná ústa“, prohlásil Nečas. O dodatečných podmínkách na další změny ústavy nikdy nebyla z jejich strany řeč, uvedl. Může jít podle Nečase o hledání záminek, aby přímá volba zavedena nebyla. Pokud jde někomu o přímou volbu, pak je možné poměrně rychle dospět ke kompromisu, že se prosadí přímá volba bez vytváření dalších dodatečných podmínek, dodal.

Schůzka politiků k přímé volbě se uskuteční dnes po poledni. Poslanci by měli o předloze rozhodnout na schůzi, která začne rovněž dnes. Nepanuje nad ní ale shoda, pro její schválení jsou přitom nutné i hlasy opozice.

Na jednání pozval Nečas předsedy parlamentních stran a sněmovních a senátních klubů. Podle představitelů nejsilnější vládní strany jde o snahu získat podporu pro návrh v obou parlamentních komorách. V Senátu má většinu opoziční ČSSD.

Sociální demokraté sice získali ve sněmovním ústavně-právním výboru podporu pro některé své požadavky k novele, s jinými ale neuspěli. Předlohu jako celek nepodpořili. Nyní hovoří představitelé koaličních stran i opozice opět o možnosti kompromisu a nepředkládání ultimát.

Vláda navrhla v ústavní novele pouze změnit mechanismus výběru hlavy státu, kterého by do budoucna místo členů parlamentu mohli vybrat všichni voliči podobným systémem, jakým volí senátory.