Prodejci zbraní by měli hlásit podezřelé nákupy, řekl Rakušan

Tisková konference Víta Rakušana (STAN) ke střelbě na FF UK (12.1.2023)

Tisková konference Víta Rakušana (STAN) ke střelbě na FF UK (12.1.2023) Zdroj: Blesk:Rusinova Maria

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce, aby prodejci zbraní měli povinnost hlásit, že někdo kupuje podezřelé množství zbraní. Je podle něj také potřeba diskutovat o zavedení povinného specializovaného lékařského vyšetření, které bude zahrnovat psychologické vyšetření žadatele o zbrojní průkaz, uvedl na tiskové konferenci, na které zároveň shrnul dění z tohoto týdne ohledně prosincové tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. Nyní mohou prodejci podezřelé nákupy hlásit dobrovolně, podle ministra je ale potřeba povinnost legislativně zakotvit.

Definice toho, jaké nákupy zbraní jsou podezřelé, by měla podle ministra vzejít z jednání odborné pracovní skupiny. „Už příští týden budeme pracovat na svolání pracovní skupiny, která bude čítat politickou část, a to zástupce všech stran zastoupených v Parlamentu, a zároveň i odborníky na jednotlivé oblasti, které se prolínají celou zbraňovou legislativou,“ řekl Rakušan.

„Už v současné době, když se podíváme na počet zbraní a počet držitelů zbrojního oprávnění, tak se ukazuje, že průměrně drží každý z nich tři zbraně,“ doplnil ministr.

Rakušan připomněl, že nová zbraňová legislativa, kterou nyní projednává Sněmovna, už přináší některá zpřísnění a zpřesnění zbraňové agendy, včetně digitalizace a modernizace. „Digitalizace je v tomto případě zcela stěžejní, zbraňové registry mají mít zásadní úkol - provázat informace, poskytnout dobré analytické zázemí všem aktérům, kteří v celém procesu, než někdo v ČR dostane povolení užívat zbraň, do procesu vstupují. Je to provázání informací od prodejců zbraní, lékařů, zdravotnických systémů, z databází policie a centrálního registru zbraní,“ řekl ministr.

Video placeholde
Rakušan: Útok jako na Filozofické fakultě nelze stoprocentně vyloučit nikdy. Jaká opatření se chystají? • ČTK/Blesk Zprávy

Podle Rakušana byl připravován ke zbraňové novele i doprovodný zákon, jeho předložení vládě ale bylo pozastaveno právě v reakci na tragickou událost z 21. prosince, při které čtyřiadvacetiletý student fakulty zastřelil 14 lidí a dalších 25 zranil.

Nový zákon má mimo jiné zkrátit z deseti na pět let lhůtu pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilosti držitelů zbraní, případně možnost policie nařídit tuto prohlídku kdykoli. Ošetřující lékaři by měli získat přístup do centrálního registru zbraní a ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Zákon by měl dát orgánu veřejné moci možnost zadržet zbraně jejich držitelům v případě zjištění bezpečnostního rizika, například kvůli vyhrožování na sociálních sítích. Měl také rozšířit okruh zbraní podléhajících regulaci například o flobertky, proti čemuž mají výhrady mimo jiné opoziční poslanci.

Dvojnásobná vražda v Klánovickém lese

V pátek 15. prosince policie přijala oznámení svědkyně, která v Klánovickém lese zaslechla střelbu. Policisté následně v lese našli zastřeleného muže a kojence. Podle médií jsou oběťmi vraždy dvaatřicetiletý muž a jeho teprve dvouměsíční dcera. 

Deník N ve středu 20. ledna s odvoláním na ministra vnitra Víta Rakušana napsal, že policie pachatele stále nedopadla. 

Později téhož dne policisté uvedli, že dvoudenní pátrací akce v Klánovickém lese, do níž se zapojily stovky policistů, skončila bez výsledku. „Nenašli jsme v něm nikoho, kdo by se tam skrýval, byl nebezpečný a ani nic, co by aktuálně naznačovalo jakékoliv hrozící riziko. Zvýšený výkon služby bude v oblasti dál pokračovat,“ uvedla policie.

Pátrání v Klánovickém lese, 20. prosince 2023.Pátrání v Klánovickém lese, 20. prosince 2023.|Blesk:David Malík

Průlom v případu nastal ve čtvrtek po útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Střelec totiž předtím, než v Praze zastřelil 14 lidí a pak pravděpodobně spáchal sebevraždu, zabil v Hostouni na Kladensku i svého otce. Při prohlídce místa činu policisté nalezli blíže neupřesněné indicie, které oba případy propojovaly, oznámil ve čtvrtek večer policejní prezident Martin Vondrášek. 

Větší míru jistoty měli vyšetřovatelé už v pátek. Ředitel pražské policie Petr Matějček na tiskové konferenci řekl, že k potvrzení, že klánovickou vraždu a útok na Filozofické fakultě spáchal jeden člověk, zbývá už jen dokončit balistické testy. Ty následně potvrdily, že zbraní nalezenou v Hostouni byly zavražděny oběti v Klánovickém lese. 

Šéf pražského oddělení vražd Aleš Strach si myslí, že pravděpodobný vrah neměl k činům jeden konkrétní důvod. Dodal, že podezřelý ze střelby na FF UK patřil už předtím mezi podezřelé v klánovickém případu. „Můžu říct, že nám bohužel chybělo pár dní k tomu, abychom předešli tragické události, která se stala včera (ve čtvrtek)," uvedl.

Nová pravidla by měla podle návrhu projednávaného Sněmovnou platit až od roku 2026 kvůli modernizaci centrálního registru zbraní a jeho propojení s dalšími složkami. Opatření týkající se povinného hlášení, která ale současný návrh zatím neobsahuje, by podle Rakušana mohlo začít platit už letos v červenci.

Rakušan doplnil, že se ministerstvo vnitra snaží ke změně zbraňové legislativy přistupovat vyváženě. „Snažíme se nevstupovat do té debaty hystericky a nechceme, aby to bylo na úkor zodpovědných držitelů zbraní v České republice,“ řekl Rakušan.