Prohibice na ústupu: vybraný alkohol zamíří na trh již ve čtvrtek

prohibice

prohibice Zdroj: ctk

Tvrdý alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 se bude od čtvrtka moct vrátit do prodeje i bez takzvaného rodného listu. Na doložení rodokmenu alkoholu z letošního roku dostanou prodejci 60 dnů. Ty se začnou odpočítávat od chvíle, kdy vejde v platnost nařízení vlády s podobou formuláře.

Vláda dnes přijala nařízení, které přesně specifikuje podobu formulářů o původu a nezávadnosti lihoviny, přezdívaných „rodný list“ či „rodokmen“. Premiér Petr Nečas (ODS) nařízení podepsal společně s ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS), v platnost vstoupí ve čtvrtek.

„To, že dnes vláda schválila opatření neznamená, že všichni vezmou útokem restaurace a začnou pít všechno, co je kde po ruce,“ varoval nicméně Bendl s tím, že riziko metylalkoholu na českém trhu nezmizí.

Ode dneška si mohou výrobci od Státní tiskárny cenin také opatřovat nové kolky, kterými budou označovat nově vyrobený alkohol. Cesta nových lahví do prodeje podle samotných výrobců potrvá nejméně dva dny. Alkohol, který je nyní ve skladech a pro který jeho majitelé získají analogické potvrzení o původu a nezávadnosti, nově překolkováván nebude.

Otevřené lahve budou až na výjimky zničeny

Lihoviny, pro které potvrzení nebude možné získat, bude nutné zničit, plyne z rozhodnutí vlády. Jak přesně technicky to udělat, má vyřešit hygienická služba, platí přitom zákon o odpadech. Zničení se týká také otevřených lahví. Majitelé drahých a unikátních lahví si však mohou nechat takový alkohol otestovat a také tyto otevřené lahve vybavit potvrzením o nezávadnosti.

Ministerstvo financí přitom vypracuje způsob, jak za zničené lihoviny, u kterých jejich majitel bude moci doložit legální pořízení, vrátit spotřební daň a DPH. Premiér Nečas odhaduje, že stát takové opatření přijde na řádově stovky milionů korun. Neprohloubí však deficit, neboť za zničené lahve prodejci a restaurace opět nakoupí nové a tak daň znovu zaplatí.

Vláda tímto způsobem ukončila spekulace o přesné podobě zmírnění prohibice, spekulovalo se například o možnosti povolit prodej až od pondělí, tedy od začátku měsíce října. Zákaz prodeje byl v ČR zaveden v důsledku série otrav metylalkoholem, který si vyžádal přes 25 obětí a desítky lidí skončily v nemocnici. Policisté už zřejmě dopadli viníky otrav.

Evropská komise o principech českých plánů ví, potvrdil dnes v Bruselu její mluvčí Frédéric Vincent. Komise podle mluvčího bude ještě muset přesně ověřit, jaké kroky hodlá vláda udělat.

Prodej a distribuce tvrdého alkoholu byly v Česku zakázány před 12 dny po sérii otrav metylalkoholem. Dosud si jed vyžádal 26 obětí v Česku, další v Polsku. Otrávených bylo dosud přibližně 70.

Policejní prezident Martin Červíček uvedl, že na český trh mohlo být dodáno až 15 tisíc litrů jedovatého alkoholu. Policie v souvislosti s jeho výrobou a šířením už obvinila přes 40 lidí.

Výrobci a dovozci lihovin uvádějí, že kvůli zákazu prodeje tvrdého alkoholu přicházejí denně na tržbách o 15 milionů korun. Státní pokladna je na tom podle odhadu podle odhadu náměstka ministra financí Ladislava Minčiče ještě hůře, prohibice ji prý stojí 22 milionů.