Prohibice stojí stovky milionů denně

alkohol v obchodě

alkohol v obchodě Zdroj: ctk

Vyhlášení zákazu prodeje jakýchkoliv lihovin s obsahem alkoholu nad dvacet procent se České republice i tuzemským producentům výrazně prodraží. Stát přichází denně o zhruba 25 milionů korun na spotřební dani a DPH. Další desítky milionů ztrát na tržbách hlásí výrobci lihovin.

Vysoké ztráty pocítí restaurace a bary, které těží z vysoké marže na tvrdý alkohol. Podle víkendového odhadu společnosti Mag Consulting přijdou restaurace za každý den prohibice až o 200 milionů korun.

Podle ministra zdravotnictví přitom brzký konec prohibice patrně nenastane, stát ale zvažuje, jak zmírnit následky.
„Pokud by prohibice měla trvat dlouho, tak měsíční výpadky ve výběru spotřební daně a DPH mohou být řádově až tři čtvrtě miliardy korun měsíčně. To by bylo velkým problémem i výzvou pro ministerstvo financí a vládu,“ uvedl náměstek ministra financí Ladislav Minčič v Otázkách Václava Moravce České televize.

Za pozitivním vlivem vyhlášení částečné prohibice v Česku si ale ministerstvo zdravotnictví stojí. Pokud by měla prohibice trvat déle, bude ministr Leoš Heger a další úřady podle jeho slov hledat cestu, jak ji zmírnit.

Prodejní ceny alkoholuProdejní ceny alkoholu | E15

Prohibice by se tak například nemusela týkat regionů, které dosud problém s metanolem nezaznamenaly. Možností by také bylo vytipovat z celkové produkce ty lihoviny, které lze považovat z hlediska absence nebezpečného množství metanolu za bezpečné a jež mezi závadnými vzorky nejsou zastoupeny.

Likérky nyní zvažují, co dále, nevylučují ani zastavení výroby. „Pokud by mělo mít opatření delší platnost, zcela určitě budeme muset omezit či zastavit výrobu. Nelze dlouhodobě vyrábět na sklad s téměř nulovým odbytem,“ řekl serveru E15.cz místopředseda představenstva likérky Rudolf Jelínek, Zdeněk Chromý.

Otázkou zůstává, co se bude dít s lahvemi alkoholu, který se v současné době nesmí prodávat. „Musíme s výrobci a obchodníky najít mechanismus pro uvolnění zboží do oběhu, aby se tam nedostaly nebezpečné výrobky,“ uvedl šéf Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta.