Protonové centrum a VZP se přiblížily k uzavření smlouvy

Pražské Protonové centrum

Pražské Protonové centrum Zdroj: Protonove centrum

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a Protonové centrum Praha se po několikaměsíčním intenzivním jednání shodly na možných tezích smluvního vztahu. Indikace k léčbě i její úhrada budou vycházet z platné legislativy. Novinářům to po dnešním jednání správní rady řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Shodu potvrdila také ředitelka pro strategii protonového centra Iva Taťounová.

Zda bude smlouva uzavřena ještě letos, nechtěli Kabátek ani Taťounová komentovat. Smlouvu s centrem má všech šest zaměstnaneckých pojišťoven. VZP ne, pacienty posílá na léčbu protony tehdy, pokud to doporučí tým komplexního onkologického centra. Protonovou léčbu rakoviny uhradilo sedm pojišťoven za tři roky více než 450 pacientům, vydaly za ni téměř 280 milionů korun.

„Materiál byl dnes odsouhlasen správní radou. Vychází ze skutečnosti, že zástupci protonového centra i VZP hledali řešení, které odpovídá platné legislativě. Vychází z ní v oblasti indikací i úhrad, další jednání budou pokračovat v následujících týdnech,“ uvedl Kabátek.

„Ano, mohu potvrdit, že jsme ve shodě s návrhem, který dnes správní rada VZP projednala. Vítáme brzké uzavření smlouvy, která vychází z platné legislativy. Díky ní se zjednoduší administrativní proces jak pro VZP, protonové centrum, tak hlavně pro pacienty,“ uvedla Taťounová.

Přečtěte si: Protonové centrum má opět problém s reklamou. Podle onkologů pacientům lže

Návrh obsahuje parametry stanovené úhradovou vyhláškou a seznamem výkonů. „Teze jsou už v podobě potencionální smlouvy, je potřeba naplnit řadu dalších zákonných podmínek. Domnívám se, že jsme velmi blízko vzájemné shodě nad případnou podobou smlouvy,“ shrnul ředitel VZP.

Indikaci k léčbě v protonovém centru musí stanovit podle platné vyhlášky komplexní onkologické centrum. Není tedy možné, aby je stanovilo centrum samo, pokud chce získat úhradu ze zdravotního pojištění. Nejčastěji se protony léčily v pražském centru na účet zdravotního pojištění nádory mozku a míchy, hlavy a krku a nádory hematoonkologické.

O účinnost protonů vedou lékaři na celém světě spor. Pro některé nádory, například mozku, jednoznačně protony doporučují. Naproti tomu pro nádory prostaty či prsu je podle nich klasická fotonová léčba stejně účinná, přitom je výrazně levnější.