První návrh rozpočtu Prahy na 2016 počítá s osmi miliardami na investice

Václavské náměstí v Praze

Václavské náměstí v Praze Zdroj: Novak Tomas/Euro

Praha by měla mít na investice v příštím roce 8,07 miliardy korun. Vyplývá to z prvního návrhu rozpočtu, který projednal magistrátní finanční výbor. Výdaje by mohly dosáhnout 41,068 miliardy a příjmy 43,5 miliardy korun. Po započítání dalších finančních zdrojů by pak Praha mohla hospodařit v rozpočtovém rámci příjmů a výdajů ve výši 55,5 miliardy. Projednaný návrh není finální verzí.

Rozpočet ještě na začátku prosince projednají pražští radní a následně zastupitelé. Letos Praha hospodaří s výdaji 56,3 miliardy a příjmy 42,1 miliardy. „Nyní je návrh rozpočtu z 98 procent hotový, dolaďujeme ještě dvě kapitoly rozpočtu,“ řekla na jednání výboru ředitelka magistrátního odboru rozpočtu a zástupkyně ředitelky magistrátu Zdena Javornická. Které oblasti ještě úředníci s politiky dopracovávají, neřekla.

Nejvyšší běžné výdaje by měly jít do oblasti dopravy - v rámci běžných výdajů by to mělo být 17,58 miliardy korun, o zhruba sedm miliard méně půjde do školství. Do městské infrastruktury by mělo být vloženo 1,6 miliardy, stejná částka pak půjde do zdravotnictví a sociální péče. Běžné výdaje v oblasti bezpečnosti pak přesáhnou dvě miliardy.

Nejvíc peněz půjde do dopravy a infrastruktury

Na investice by mělo jít v příštím roce přes osm miliard. Nejvíc peněz spolkne doprava a městská infrastruktura. V rozpočtu jsou totiž zahrnuty finanční prostředky, které bude mít Praha na dofinancování stavby tunelu Blanka a výstavbu Ústřední čistírny odpadních vod. V oblasti příjmů získá Praha nejvyšší částku z výběru DPH, a to 19,8 miliardy korun. Po zhruba 10 miliardách pak získá z daně z příjmu fyzických osob a daně právnických osob.

V rámci rozpočtu na příští rok by se měla zvýšit částka, kterou dá magistrát městským částem. V roce 2016 by to mělo být 4,068 miliardy korun, což je asi o 500 milionů více než letos. Důvodem je, že Praha zvýšila příspěvek městským částem z 2500 korun na obyvatele na 2900 korun.

Materiál, který výbor projednal, je tzv. materiál pro radu, v němž nejsou zahrnuty převody financí, zastupitelé projednávají materiál již se zapracovanými převody z letošního roku. Převody by v rámci rozpočtu na rok 2016 by měly být ve výši 4,5 miliardy. Celkově by měla Praha hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši příjmů a výdajů 55,5 miliardy korun. Do této částky jsou započítány vlastní finanční zdroje magistrátu, například dividendy z městských firem.