První žaloba na českého prezidenta získala potřebné podpisy

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Vůbec první návrh žaloby na prezidenta pro velezradu získal potřebný počet senátorských podpisů. Václava Klause chce kvůli novoroční amnestii soudit 27 senátorů. S odvoláním na senátora ČSSD Jiřího Dienstbiera to dnes uvedla tisková tajemnice Senátu Pavlína Heřmánková.

Prezident Klaus v Bratislavě novinářům řekl, že na informace ohledně návrhu ústavní žaloby reagovat nebude. Minulý týden odmítl spekulace o tom, zda byla amnestie v souladu s ústavou a pravomocemi hlavy státu. Klaus podotkl, že by ji vyhlásil stejným způsobem znovu.

Kolem aktuálního počtu podpisů pod návrhem žaloby panovaly nejasnosti. Iniciátor výzvy za podání žaloby a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček totiž už odpoledne v České televizi oznámil 27 podpisů, pak se ale ukázalo, že v té době jich bylo méně.

Návrh žaloby, pokud se podaří sehnat potřebný počet podpisů, se předkládá podle jednacího řádu organizačnímu výboru Senátu. Výbor posoudí formální správnost žaloby.

Aby Senát návrh žaloby postoupil Ústavnímu soudu, musí ji podpořit nadpoloviční většina přítomných členů horní komory. Pravděpodobně by se o něm rozhodovalo na mimořádné schůzi, přičemž pod žádostí o její svolání je už také potřebných 27 senátorských podpisů. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) takovou schůzi musí svolat v termínu do pěti dnů od podání žádosti. Žalobu je třeba podat do 7. března, kdy Klausovi končí mandát.

Podle Janečka má žalování Klause smysl navzdory tomu, že nynějšímu prezidentovi končí funkční období příští týden. „Tady nejde o potrestání Klause. Tady jde o principy právního státu, které byly zásadním způsobem tímto zločinem narušeny,“ myslí si Janeček.

Nedovede si prý představit, jak by v ČR mohl ještě někdo věřit ve spravedlnost a demokracii, pokud by amnestie prošla bez povšimnutí. „To by byl zásadní a velmi špatný precedens. Léčili bychom se z něj možná desítky let,“ řekl ČTK. Janeček dodal, že podle něho negativní čin, který Klaus udělal, se nyní v konečném důsledku otočí proti němu samotnému.

O žalobě na Klause se neuvažuje poprvé

O možnosti žalovat prezidenta Klause pro velezradu se v uplynulých letech už hovořilo, vždy to ale skončilo jen u úvah. Například v době, kdy v roce 2009 Klaus odkládal podepsání lisabonské smlouvy o fungování EU, mluvil o porušování české ústavy a prezidentského slibu tehdejší místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), který zmínil i možnost obžalovat hlavu státu z velezrady. Už na jaře 2004 pak o stejné žalobě uvažoval i tehdejší litoměřický lidovecký senátor Zdeněk Bárta, který prezidenta vinil z toho, že pomalým výběrem kandidátů na ústavní soudce blokoval činnost této instituce.

Janeček dnes předal předsedovi Senátu Milanu Štěchovi petici s výzvou k podání žaloby. Podepsalo ji přes 73 tisíc lidí. Petice zamíří k posouzení do příslušného výboru.