Řada úřadů netuší, zda se jim vyplácí elektronické tržiště

Budova Českého statistického úřadu (ilustrační foto)

Budova Českého statistického úřadu (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Když ministerstvo pro místní rozvoj předloni rozjíždělo systém elektronických tržišť, odhadovalo, že veřejná správa díky nim ročně ušetří přes miliardu korun. Jenže 38 procent úřadů tvrdí, že jim tržiště žádné úspory nepřinesly a dalších 27 procent o jejich efektu nemá ani tušení, vyplývá z nového průzkumu poradenské společnosti Otidea.

„Čtvrtina zadavatelů nevede žádnou evidenci o tom, zda ušetří nebo ne. Což je alarmující ukazatel toho, že se zadavatelé nezajímají, jakým způsobem vynakládají veřejné prostředky,“ uvedla právnička Otidei Lucie Žilková.

Tyto údaje jsou přitom v rozporu s dalším bodem průzkumu, v němž 85 procent oslovených úředníků odpovědělo, že se na e-tržištích rozhoduje podle nejnižší ceny. V další otázce uvedlo 30 procent respondentů, že se na e-tržištích opakovaně setkalo s cenami pod náklady.

„Soutěžit na cenu je samozřejmě mnohem jednodušší, zabere to méně času a práce. Myslím si také, že stále chybí i odvaha hodnotit na ekonomickou výhodnost. Což se bohužel podepisuje na kvalitě výsledného plnění,“ komentoval ředitel společnosti Otidea Tomáš Langr. Hodně úřadů má podle něj malé kapacity a zvláště na radnicích se veřejným zakázkám často věnuje jen minimum lidí, a to ještě jen okrajově.

E-tržiště je možné obejít, větší čtyři z deseti úředníků

Dalším zajímavým bodem průzkumu byla otázka, zda je možné systém zadávání zakázek přes e-tržiště obejít a vybrat vítěze podle svého uvážení. Na 61 procent účastníků průzkumu se domnívá, že to možné není. Avšak nezanedbatelných 39 procent úředníků uvedlo, že to jde.

To potvrzují i firmy, které se zúčastnily druhé části průzkumu. Většina z nich nepovažuje e-tržiště za transparentnější než „papírové“ zadávání.

Průzkumu, který se uskutečnil v druhé polovině března, se z veřejné správy zúčastnilo 217 respondentů a 150 zástupců dodavatelů.

E-tržiště
Tržiště slouží hlavně k nákupům takzvaného standardizovatelného zboží, jako jsou například kancelářské potřeby nebo počítače. Naopak nejsou určené pro stavební práce. Povinnost zadávat zakázky na e-tržištích se vztahuje na veřejné zakázky malého rozsahu v hodnotě od 50 tisíc korun.

Elektronické tržiště je šancí pro nové zakázky

Elektronické aukce by přinesly výrazné snížení cen