Rath dostal 8,5 roku. Proti rozsudku se odvolal

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Soud v případu bývalého poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha vynesl po bezmála dvou letech rozsudek 8,5 roku vězení a propadnutí majetku. Rath se podle soudu jako vysoce postavený úředník podílel na ovlivňování soutěží o veřejné zakázky a bral za to milionové úplatky. Bývalý významný politik se na vyhlášení rozsudku nedostavil. Vinu od začátku odmítá a hlavní líčení označuje za politický proces. Jeho advokátka se proti verdiktu Krajského soudu v Praze odvolala.

Případem se bude zabývat vrchní soud. Soud Rathovi uložil propadnutí majetku v hodnotě zhruba 20 milionů korun. Bývalému politikovi hrozilo až 12 let vězení, žalobce navrhoval nejméně devítiletý trest a propadnutí veškerého majetku.

Hlavní líčení začalo v srpnu 2013, policie v kauze zatýkala v polovině května rok před tím. Podle dnešního verdiktu soudu bývalý poslanec bral úplatky při zakázkách na opravy staveb a modernizaci nemocnic. Peněžitý trest se týká osmi milionů korun zabavených při domovní prohlídce, sedmi milionů, které měl Rath v krabici od vína při zatčení policií v polovině května 2012 v Rudné u Prahy, pěti milionů, které má v úschově u advokáta na účtu, a částky 44 500 eur.

Rath k rozsudku: Jsem rád, že byl zrušen trest smrti

Soudce Robert Pacovský řekl, že Ratha z přijímání úplatků usvědčily zejména odposlechy místností a telefonů. Významně také prý pomohla i výpověď podnikatelky Ivany Salačové, která se jako jediná z 11 obžalovaných v kauze přiznala ke korupci a soud ji v první části případu přiznal v dubnu pozici spolupracující obviněné a dostala podmíněný trest. „Máme za to, že vina byla bezesporu prokázána,“ řekl Pacovský. Ostatní tresty v první části se pohybovaly od pěti do 7,5 roku vězení a padly také podmínky.

Spolu s Rathem dnes soud poslal na pět let do vězení i slovenskou podnikatelku Lucii Novanskou a uložil jí peněžitý trest půl milionu korun.

Podle obžaloby organizovala zmanipulované zakázky. Ani Novanská se jednání neúčastnila. Její advokátka verdikt nekomentovala, proti rozhodnutí se odvolala. Novanská se dosud k obžalobě nevyjadřovala u soudu ani v médiích.

Pacovský řekl, že rozsudek není exemplárním potrestáním, jak tvrdí Rath. Trest je v polovině sazby. Soudce také odmítl, že by při hlavním líčení podléhal vnějším tlakům, jak naznačovala dříve obhajoba.

Při odůvodnění rozsudku zdůraznil, že „soud kategoricky vylučuje, že by v rámci rozhodování podléhal vnějším tlakům, po celou dobu řízení vyvíjel maximální úsilí, aby bylo jednání vedeno vůči všem stranám korektně a podle zákona“.

„V krabici jsem nesl víno“
Bývalý středočeský hejtman David Rath obžalobu i trest odmítá. Podle něj bylo předem jasné, že musí být odsouzen. Odůvodnil to poptávkou po exemplárním případu. Další důvod vidí v osobní zainteresovanosti příslušníků takzvané nové justice, kteří jsou s případem od začátku spjati svou kariérou.
Rath rovněž zmínil údajnou osobní angažovanost některých politiků - konkrétně prezidenta Miloše Zemana, exministrů spravedlnosti Marie Benešové a Jiřího Pospíšila a exministra vnitra Jana Kubiceho. „Tito všichni se k případu přes média vyjadřovali dávno před vynesením rozsudku,“ poznamenal Rath.
Samotnou krabici od vína, se kterou ho zatkla policie, vnímá jen jako symbol své kauzy. Trvá na tom, že nesl víno a o milionech uvnitř neměl tušení. Důkazem je prý odposlech, který původně nebyl mezi důkazy. Hovoří se tam o pití vína.
Rath dostal krabici při odchodu z návštěvy u tehdejší šéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, nyní Kottové, a jejího partnera Petra Kotta. Manželé jsou mezi obžalovanými v kauze a v dubnu dostali nepravomocně 7,5 roku vězení.
Rath tvrdí, že se při odchodu bavili o pití vína. Neměl důvod nevěřit Kottovým, že je uvnitř alkohol. „Dostal jsem krabici na šest láhví vína, o které mi řekli, že je v ní víno, byla navíc v igelitové tašce,“ řekl Rath. Odposlech byl podle něj původně záměrně vystřižený. Po zadržení se ukázalo, že krabice byla plná bankovek, podle žalobce se jednalo o úplatek sedm milionů korun.

„Bylo uskutečněno rozsáhlé dokazování, je zcela postačující, aby bylo možné uskutečnit závěry, které jsme konstatovali, aby byly objasněny všechny skutečnosti,“ dodal.

Rath byl podle soudce jednou z klíčových postav případu a patřil k hlavním příjemcům úplatků. Korupci prý organizovala bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová, dříve Pancová, a její partner Petr Kott, někdejší náměstek krajských nemocnic, bývalý poslanec a také někdejší šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Dvojice podle soudu využívala osobních vztahů s tehdejším hejtmanem Rathem, který o manipulacích se zakázkami věděl a nechal si slíbit úplatky, z nichž některé nestihl převzít kvůli zatčení. Kottovi dostali v dubnu nepravomocně 7,5 roku vězení. Zbylí obžalovaní v kauze jsou šéfové a manažeři zapletených firem.

Předseda soudního senátu Robert PacovskýPředseda soudního senátu Robert Pacovský|ctkPředseda soudního senátu Robert Pacovský při čtení zdůvodnění rozsudku

Rath často kritizoval odposlechy a jejich přepisy, které pořídila policie při vyšetřování. Jsou podle něj nesrozumitelné a vytržené ze souvislostí. Pacovský řekl, že při rozhodnutí vycházel ze záznamů, nikoliv přepisů. „Odposlechy jsou téměř stoprocentně zřetelné. U elektronické komunikace nelze zpochybňovat, kdo s kým komunikoval,“ řekl soudce.

Pacovský zdůraznil, že systém ovlivňování zakázek byl značně propracovaný. Navenek vše působilo i při kontrolách úřadů v pořádku. „Trestná činnost byla velmi precizně realizována. Odhalit ji bez nasazení odposlechů by bylo velmi obtížné,“ upřesnil soudce. V kauze se podle soudce potvrdilo, že firmy dělaly při veřejných zakázkách tzv. křoví. Tendry, které byly údajně předem domluvené pro určeného vítěze, tak vypadaly navenek v pořádku. Obžaloba hovoří o systému, ve kterém se ve svých předem určených rolích střídala skupina firem.

Lucia Novanská
Lucia NovanskáLucia Novanská|ctk
- Podnikatelka; od srpna 2009 do února 2010 byla členkou dozorčí rady akciové společnosti ML Compet (dříve Executive Project Group), která podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry. zasedala rovněž v představenstvu této společnosti, a to od února 2010 do konce září 2012.

- Narodila se 21. února 1980 ve slovenském Trenčíně.

- Soud ji dnes nepravomocně poslal na pět let do vězení a uložil jí peněžitý trest 500 tisíc korun. Podle obžaloby organizovala zmanipulované zakázky.
Kauza Rath vypukla v polovině května 2012
14. května 2012 - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie u domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl sedm milionů korun.

15. května - Státní zástupkyně oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Policie začala stíhat další lidi, mimo jiné exposlance ODS, bývalého šéfa středočeské VZP a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.

16. května - Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele, a tím i na post hejtmana, a vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si nechal.

5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním ve věci rekonstrukce buštěhradského zámku.

18. července - Policie doručila do Sněmovny druhou žádost o vydání Ratha ke stíhání. Týkala se údajné korupce při nákupu vybavení pro nemocnice v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi.

20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.

7. září - Sněmovna vydala Ratha k dalšímu trestnímu stíhání.
1. března 2013 - Policie navrhla obžalovat Ratha a dalších deset osob.

15. března - Soud rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.

5. dubna - Státní zástupce podal obžalobu na Ratha a deset spoluobviněných.

7. srpna - Kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Jako jediná se ke korupci přiznala podnikatelka Ivana Salačová. Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.

27. září - Obžalovaná Pancová byla propuštěna z vazby.

5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.

11. listopadu - Vrchní soud propustil Ratha z vazby.

21. listopadu - Z vazby byl propuštěn i exposlanec Kott.
2. ledna 2014 - Ústavní soud rozhodl, že justice při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. Ministerstvo spravedlnosti přiznalo Rathovi na jaře 2015 odškodné 19.421 Kč.

17. prosince - Rath neuspěl s ústavní stížností na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který řeší jeho případ.
5. února 2015 - Soud vyloučil k samostatnému projednání případy obžalovaných Lucie Novanské, Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Důvodem byly zdravotní a jiné problémy jejich advokátů. Mladého s Drážďanským soud posléze vrátil zpět do původního líčení, z něhož naopak kvůli zdravotním důvodům vyloučil Ratha.

7. dubna - Krajský soud v Praze vynesl nepravomocný rozsudek nad devíti obžalovanými. Kateřině a Petru Kottovým, které soudce označil za organizátory korupce, uložil 7,5 roku vězení. Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko dostali pět let vězení, manažeři zdravotnických firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák dostali 5,5 roku vězení. Tříletou podmínku vyměřil soud Janu Hájkovi ze zdravotnické firmy B-Braun a Václavovi Kovandovi ze stavební firmy Pohl. Tříletou podmínku dostala i Ivana Salačová, která byla spolupracující obviněnou.

26. dubna - David Rath utrpěl úraz po pádu z kola.

12. května - Soud rozhodl, že Rath je po úrazu schopen účastnit se líčení a zároveň uzavřel fázi dokazování.

13. května - Žalobce navrhl Rathovi za údajnou korupci nejméně devět let vězení a propadnutí majetku. Pro Novanskou navrhl pět až šest let vězení a peněžitý trest milion korun.

15. května - Rath vypověděl plnou moc svým stávajícím obhájcům. Místo nich si vybral advokáta Michala Pacovského, strýce soudce, který případ projednává. Pacovský však nakonec odmítl Ratha zastupovat. Soud následně přidělil obžalovanému advokátku ex offo.

15. července - Rath po třech dnech ukončil svou závěrečnou řeč. Podle něj se tvrzení obžaloby nepodařilo prokázat.

23. července - Krajský soud v Praze vynesl nepravomocný verdikt nad Rathem a Novanskou. Rathovi soud vyměřil nepodmíněný trest v délce 8,5 roku a propadnutí majetku; Novanské vyměřil nepodmíněný trest v délce pěti let a peněžitý trest 500 tisíc korun.

Bohumil Pečinka: Kauza Davida Ratha po třech letech