Rath nemá advokáta, soudce odročil jednání na červen

David Rath (11. května 2015)

David Rath (11. května 2015) Zdroj: CTK

Soudce Robert Pacovský odročil soudní jednání s bývalým poslancem Davidem Rathem na 2. června. Obžalovaný totiž nemá obhájce a soud mu ho tedy musí přidělit, stane se tak prý ještě během dneška. Rath tvrdí, že má od minulého týdne nového advokáta Michala Pacovského. Ten ale soudu po víkendu písemně sdělil, že obhajobu odmítl. Žalobce hovoří o "extrémní obstrukci" z Rathovy strany.

Soudce odkázal Ratha ohledně údajných nejasností v jeho vztahu s obhájcem Pacovským na Českou advokátní komoru, která je příslušná podobné věci řešit. Soud nyní vybere advokáta ze seznamu komory, který je podle zákona na řadě. Právník bude mít nárok na lhůtu k seznámení se spisem, kterou určí soud podle velikosti spisu. Státní zástupce Petr Jirát odhaduje případnou lhůtu na týdny. Hlavní líčení bude pokračovat od 2. do 12. června.

Mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková řekla, že advokáti se zapisují do seznamu obhájců ex offo dobrovolně. Příslušné soudy mají vždy svůj seznam místně dostupných advokátů, ze kterých vyberou právníka z abecedního pořadí a podle jeho časových možností. Seznam advokátů ex offo není veřejný. Na webu komory je vyhledávací formulář, ve kterém ale nemají advokáti povinnost uvádět, zda tuto službu poskytují.

Rath chtěl strýce soudce, také Pacovského

David Rath v pondělí trval na tom, aby se obhajobou zabýval jeho nový advokát Michal Pacovský, který je strýcem soudce v kauze Roberta Pacovského. Právník údajně od Ratha převzal plnou moc k zastupování, kterou osobně nevypověděl. Advokát se Ratha ujal minulý týden v pátek, druhý den ale rozhodnutí změnil a k soudu v pondělí nepřišel. Napsal pouze, že na případu nepracuje. Rath tvrdí, že i kdyby plnou moc vypověděl, podle zákona má povinnost hájit zájmy klienta ještě 14 dní.

Podle soudu i státního zástupce jde zřejmě o účelovou snahu vrátit kauzu na začátek nebo hlavní líčení protahovat. Rathovi právníci měli již v pondělí původně přednést závěrečné řeči, státní zástupce minulý týden navrhl Rathovi devítiletý trest a propadnutí všeho majetku.

Původní obhájci jsou prý připraveni

Rath podle žalobce Petra Jiráta ale také může přinést plnou moc od původních obhájců. Exposlanec i jeho dřívější advokáti Roman Jelínek a Adama Černý již v pondělí sdělili, že jsou připraveni v obhajobě, které zbývá přednést závěrečnou řeč, pokračovat.

Státní zástupce Jirát označil nastalou situaci za extrémní obstrukci ze strany obžalovaného. Hlavní líčení trvá od srpna 2013 a dosud ho provázela řada Rathových námitek, například na podjatost soudu. Rozhodoval o nich také Vrchní soud v Praze a zamítl je. Podobně se vyjádřil také Krajský soud v Praze v pondělí. Podle mluvčí Zuzany Steinerové Rathův postup vykazuje znaky účelové snahy dostat hlavní líčení na samý počátek.

Exposlanec je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek z doby, kdy byl hejtmanem Středočeského kraje. Podle obžaloby bral milionové úplatky a hrozí mu až 12 let vězení. Rath vinu odmítá a tvrdí, že tendry neměl jak ovlivňovat, protože byly kontrolovány úřady. Kauza má další větev, ve které jsou obviněné zejména firmy. Tato část se zatím k soudu nedostala.

Kauzu Rath odstartoval policejní zásah před třemi lety
2012:

14. května - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie u domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl sedm milionů korun.

15. května - Státní zástupkyně oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Policie začala stíhat další lidi, mimo jiné exposlance ODS, bývalého šéfa středočeské VZP a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.

16. května - Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele, a tím i na post hejtmana, a vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si nechal.

5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním ve věci rekonstrukce buštěhradského zámku.

18. července - Policie doručila do Sněmovny druhou žádost o vydání Ratha ke stíhání. Týkala se údajné korupce při nákupu vybavení pro nemocnice v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi.

20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.

7. září - Sněmovna vydala Ratha k dalšímu trestnímu stíhání.
2013:

1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a dalších deset osob.

15. března - Soud rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.

5. dubna - Státní zástupce podal obžalobu na Ratha a deset spoluobviněných.

7. srpna - Kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Jako jediná se ke korupci přiznala podnikatelka Ivana Salačová.

- Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.

27. září - Obžalovaná Pancová byla propuštěna z vazby.

5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.

11. listopadu - Vrchní soud propustil Ratha z vazby.

21. listopadu - Z vazby byl propuštěn i exposlanec Kott.
2014:

2. ledna - Ústavní soud rozhodl, že justice při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. Ministerstvo spravedlnosti přiznalo Rathovi na jaře 2015 odškodné 19 421 Kč.

17. prosince - Rath neuspěl s ústavní stížností na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který řeší jeho případ.
2015:

9. ledna - Rath neuspěl u odvolacího soudu se žádostí o vrácení milionů zabavených v roce 2012 při domovní prohlídce.

5. února - Soud vyloučil k samostatnému projednání případy obžalovaných Lucie Novanské, Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Důvodem byly zdravotní a jiné problémy jejich advokátů. Mladého s Drážďanským soud posléze vrátil zpět do původního líčení, z něhož naopak kvůli zdravotním důvodům vyloučil Ratha.

7. dubna - Krajský soud v Praze vynesl nepravomocný rozsudek. Kateřině a Petru Kottovým, které soudce označil za organizátory korupce, uložil 7,5 roku vězení. Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko dostali pět let vězení, manažeři zdravotnických firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák dostali 5,5 roku vězení. Tříletou podmínku vyměřil soud Janu Hájkovi ze zdravotnické firmy B-Braun a Václavovi Kovandovi ze stavební firmy Pohl. Tříletou podmínku dostala i Ivana Salačová, která byla spolupracující obviněnou.

26. dubna - David Rath utrpěl úraz pádu z kola.

12. května - Soud rozhodl, že Rath je schopen po úrazu na kole účastnit se líčení a zároveň uzavřel v kauze fázi dokazování.

13. května - Žalobce Petr Jirát navrhl Rathovi za údajnou korupci nejméně devět let vězení a propadnutí veškerého majetku a milionů korun zajištěných při zadržení a domovní prohlídce. Novanské, která údajně organizovala ovlivněné tendry, navrhnul pět až šest let vězení a peněžitý trest milion korun.

18. května - Vyšlo najevo, že Rath nemá advokáty, v pátek jim vypověděl plnou moc. Soudce hlavní líčení, které mělo pokračovat závěrečnou řečí advokátů, přerušil a dal Rathovi jeden den na sehnání nové obhajoby.