RAWfest se o víkendu na Štvanici zaměří na středomořskou a blízkovýchodní kuchyni

RAWfest

RAWfest Zdroj: Ales Hudsky

RAWfest
RAWfest
RAWfest
3
Fotogalerie
Dalším letním festivalem dobrého, tentokráte povýtce zdravého jídla, je RAWFest, třetí ročník festivalu zdravého životního stylu, sportu a inspirace. Koná se o víkendu 4.-5. června na pražském ostrově Štvanice. Letos se zaměří na středomořskou a blízkovýchodní kuchyni. „Mezi největší lákadla patří raw pizza, spaghetti Bolognese, banánové palačinky a nakládaný sýr Sejraw“, popisuje za pořadatele RawFestu Tereza Havrlandová, zakladatelka společnosti Lifefood.

Co by nás mělo na Štvanici přilákat? Jednak dobré jídlo – své stánky zde rozloží 40 vystavovatelů a kuchyní – ale i touha po vědění, co je pro naše tělo zdravé, současně ale i dobré. Je připraveno 19 přednášek – mě nejvíce láká „tRÓjboj v kuchyni aneb tajemství šťávy, mixování a sušení potravin“, se kterým návštěvníky seznámí Petr Vyoral. Kaya Bezděk představí „jídlo lásky“, které je sladké, současně ale opravdu zdravé.

A pak mě jako laika zajímá RAW první pomoc, zda „vařit či nevařit“, tedy jak si rychle a jednoduše nevařit. Jde o to, že Rawfood, tedy živé jídlo ze zeleniny, ovoce, ořechů a semen, se připravuje za nízkých teplot do 42 stupňů Celsia. A tím v pokrmech zůstává uchováno vysoké množství minerálů, vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek. A navíc velmi chutná, což mohu po ochutnávce připravené novinářům společností LifeFood potvrdit.

Kuchařské show se ponesou v duchu nových přístupů k živé stravě. Inspirací budou raw kuchaři z celé Evropy. Absolutní hvězdou bude nejlepší britský raw šéfkuchař Russell James. Jeho specialitou jsou odlehčené raw chleby vhodné jako delikatesní večere, ale i jako lehká svačinka během dne.

Vše o přípravě a benefitech nápojů z divokých trav přiblíží Piter Caizer z Německa, o dobrodružstvích z cest promluví novodobí nomádi, stravující se podle principů raw, dvojice La France Crue. Wlasta Hlinková se zaměří na plané rostliny v raw jídelníčku.
A možná přijde i topmodelka Helen Houdová, která předvede šamanský rituál s vodou a asi nepřekvapivě prozradí, že svou skvělou postavu si udržuje právě díky RAW stravě…

K RAW stravě se prý nejlépe hodí čistá voda. Ale návštěvníci nebudou takto brutálně týráni a budou moci pokrmy zapíjet bio víny či přírodními pivy z minipivovarů. Přijďte ochutnat, co to obnáší jíst zdRAWě a hRAWě! S překvapením zjistíte, že i dobře…