Reformní úsilí završí vláda tento týden

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Simanek Vit

Nečasův vládní tým, ač navenek rozhádaný, ve sněmovně stále disponuje jasnou většinou a reformní zákony schvaluje jako na běžícím pásu. První várku zákonů odhlasovali poslanci vládních stran v pátek, další hodlají schválit příští týden.

Občany tak čekají největší změny od roku 1991, kdy byl zaveden nový daňový systém. Nic na tom nezmění ani fakt, že opozice s reformou daní, penzijního systému a zdravotnictví nesouhlasí a příslušné normy hodlá vetovat v Senátu. To bude znamenat jen malé zdržení – předlohy se vrátí zpět do dolní komory parlamentu a tam je vládní většina opět posvětí. Podstatnější změnu by popřípadě mohl přinést jen verdikt Ústavního soudu. I na něj se kvůli některým zákonům, například kvůli uzákonění nadstandardní lékařské péče, hodlají obrátit sociální demokraté.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka navíc slibuje: „Pokud sociální demokraté vyhrají volby, reformní zákony upravíme.“ Míněny jsou třeba sazby DPH, tedy návrat ke dvěma sazbám, to znamená snížené docela jistě na potraviny a léky.

Reformní zákony, které poslanci schválili v pátekReformní zákony, které poslanci schválili v pátek | e15

Sociální demokraté si přímo do jednacího sálu přinesli transparenty s nápisy „Stop vládě, nehlasuji pro reformy, které škodí této zemi. ČSSD hlasuje proti!“ Podle socialistů nejsou vládní reformy z reálného světa, považují je za experiment, jenž polarizuje společnost. Právě v tomto duchu se nesla i páteční parlamentní rozprava.

Například poslanec David Rath (ČSSD) přirovnal premiéra k masovému vrahovi, který o sobě říká, že je velký humanista a neublížil by ani mouše. Nečas zase obvinil socialisty, že jejich jediným programem je věčné zadlužování země.

„Tato země potřebuje reformy a konsolidovat veřejné finance,“ prohlásil premiér. S tím, že levicové recepty ustrnuly v sedmdesátých a osmdesátých letech a voliči ve většině států Evropské unie je nechtějí.