Saúdská Arábie se stává lékem pro české firmy postižené krizí

Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie

Projekt Kingdom Tower, Saúdská Arábie

Jen málo zemí světa představuje pro české firmy takovou exportní příležitost, jako Saúdská Arábie. Země, jejíž hrubý domácí produkt roste zhruba čtyřprocentním tempem. Země se totiž snaží zbavit své závislosti na těžbě a zpracování ropy, která má zhruba padesátiprocentní podíl na místní ekonomice.

„Ekonomická krize před několika lety postihla všechny naše trhy, proto jsme na Středním Východě a především v Saúdské Arábii hledali nové odbytiště,“ říká Jakub Koudela, šéf obchodního oddělení společnosti Merko CZ, jeden z hostů včerejšího prvního Česko-Saudského obchodního fóra, které se konalo na pražském Žofíně. Firma působící v oblasti výroby a recyklace betonu vidí v zemi příležitost nejenom pro sebe, ale také pro další české stavební společnosti.

„V minulých letech bylo v Saúdské Arábii soustředěno 21 procent světové kapacity věžových jeřábů,“ ilustruje Jakub Koudela rozsah stavebního boomu v zemi a pokračuje: „Jednou z potenciálně nejvýznamnějších příležitostí je výstavba železnic v Saúdské Arábii. Během následujících třiceti let bude vybudováno 10 tisíc kilometrů železničních tratí.“

Zdravotnictví dnes, stavebnictví zítra

Zatímco stavebnictví je pro české firmy spíše příležitostí budoucnosti, zdravotnictví je dobrý byznys dneška. „V současné době máme v Saudské Arábii pět set zdravotníků. Převažuje střední zdravotnický personál, tedy zdravotní sestry,“ vysvětluje Martin Vrba, partner společnosti G5 Plus.

Nejvýznamnějším trhem v regionu je Saúdská Arábie také pro společnost Linet, dodavatele zdravotních postelí. „Na našem celkovém exportu má zhruba pětiprocentní podíl,“ říká zakladatel Linetu Zbyněk Frolík. V Saúdské Arábii má společnost patnáctiprocentní podíl na trhu.

Do Saúdské Arábie vyváží zhruba 488 českých firem. Česko vyvezlo loni do země produkty v hodnotě 376,3 miliardy korun a dovezlo zboží za 147 miliard korun.