Schillerová připravila rozpočet se schodkem 500 miliard. Smartwings pomáhat nechce

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Zdroj: Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová vyvolala poprask mezi fotbalisty, za svá slova se následně omluvila
Sněmovna o koronaviru: Alena Schillerová na tiskovce ANO (21.4.2020)
3
Fotogalerie

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už má připravenou novelu zákona o státním rozpočtu, kterou by zvýšila letošní schodek až k 500 miliardám korun. Návrh chce podle svých slov nejprve projednat v koalici. Předložit by ho případně chtěla do konce června. Naposledy sněmovna souhlasila se zvýšením schodku na 300 miliard korun 22. dubna. Před pandemií koronaviru byl schodek rozpočtu letos naplánován na 40 miliard.

Schillerová možnou potřebu dalšího zvýšení schodku připustila tento týden. „Mám připravenou novelu zákona o státním rozpočtu, chci ale o tom mluvit v rámci koalice, je tam několik otázek, co si musíme říci,“ řekla v debatě na televizi Prima.

S koaliční ČSSD chce debatovat například o přesunech v rozpočtu, protože ví o některých nespotřebovaných nárocích ke konci loňského roku. „Chci se o tom s vládními kolegy pobavit, ale zcela objektivně říkám, že žádné desítky miliard korun úspor v rozpočtu nenajdeme,“ dodala.

Sněmovnu případně o zvýšení schodku požádá do konce června. „Využiji toho, že je tady stav legislativní nouze, ale zatím jsem o tom nedebatovala v rámci vlády,“ uvedla ministryně. Dodala, že zatím není schopna říci, jaký bude schodek příští rok. „V příštích letech se nevyhneme velkým schodkům, takže budeme samozřejmě ještě určitě mít velký schodek, teď ale neřeknu, jak velký. Já mám jasné priority a budeme postupně konsolidovat, tu konsolidaci jsme si naplánovali na sedm let,“ dodala.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že její strana schodek letos kritizovat nebude. „Byť bychom byli rádi, kdyby to nebylo takto nutné,“ uvedla. Vadí jí ale, že reálná rychlost pomoci ekonomice neodpovídá vládním slibům. „Rychlost skutečně chybí,“ řekla Adamová. TOP 09 bude chtít před možným schvalováním zvýšení schodku slyšet detaily a také informace o plánu schodku na příští rok.

ODS čeká od Schillerové oproti předchozím novelám preciznější zdůvodnění, uvedl poslanec Jan Skopeček. Z vládou slibované pomoci ekonomice se podle něj do reálné ekonomiky totiž dosud dostal jen zlomek. „Rozpočet tak zatím neplní úlohu hospodářsko-politického nástroje k nastartování zamrzlé ekonomiky,“ uvedl. Podle Skopečka není ani důvod na vyhlašování obrovských schodků na roky dopředu. „Nedovolme vládě zneužívat covid-19 jako zástěrku a záminku k obřímu zadlužení na roky dopředu bez nejmenší spojitosti s dnešní krizí,“ dodal.

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun. Ke konci května skončilo hospodaření státu schodkem 157,4 miliardy korun z dubnového schodku 93,8 miliardy korun. Květnový výsledek je tak nejhorší od vzniku České republiky.

Kvůli dopadům šíření koronaviru a přijatým opatřením klesají příjmy státu, zatímco výdaje výrazně rostou. Příjmy rozpočtu ke konci května meziročně klesly o 12,6 miliardy na 571,6 miliardy korun. Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 93,9 miliardy na 729 miliard korun. Z údajů dále vyplývá, že stát na podporu ekonomiky dosud uvolnil 57,3 miliardy korun. Dalších zhruba 11 miliard korun představují dosud podpořené úvěry.

Schillerová zároveň uvedla, že nepodporuje státní záruku pro leteckou skupinu Smartwings. „Jak sleduji ten vývoj, tak si myslím, že podpora pro Smartwings není na pořadu dne. V tuto chvíli jsou tam akcionáři a ti se vyjádřili k podpoře společnosti,“ řekla v diskusi ministryně. Státní záruka by podle ní byla v Parlamentu těžko obhajitelná, když by měla být jen pro jednu firmu. „To byla věc, kterou jsem nepodporovala od samého začátku,“ uvedla.

Záležitost nyní náleží do pravomoci ministerstva průmyslu, dodala Schillerová. „Ale nezaznamenala jsem, že by konkrétní podpora byla na stole, že by o ní bylo jednáno,“ řekla. Vedle státní záruky, se kterou nesouhlasí, nevidí ani žádný jiný způsob, jak situaci Smartwings řešit. 

Valná hromada společnosti se ve čtvrtek dohodla, že záchranu firmy budou při dohodě se státem financovat všichni akcionáři. Zároveň byl schválen finanční plán, který má vycházet ze závěrů expertní komise ministerstva dopravy. Podle serveru Lidovky.cz společnost požádá stát o půjčku 900 milionů korun. Další zhruba miliardu korun by do firmy měli vložit její akcionáři.

Smartwings nedělní slova Schillerové překvapila. „Pokud se česká vláda rozhodne nepomoci české letecké společnosti, zvolí zcela odlišný postup, než volí ostatní státy nejen v EU, které svým aerolinkám pomáhají,“ uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. „Pro tak velké firmy jako Smartwings stát bohužel nepřipravil během tří měsíců žádný program podpory a soustředil se pouze na pomoc malým a středním firmám,“ dodala mluvčí s tím, že garance za úvěr nebo půjčka, o kterou dopravce žádá, jsou jen zlomkem toho, co ostatní státy do aerolinek dávají.