Schillerová chystá škrty v rozpočtu na příští rok. Ostatní ministři o tom nechtějí slyšet

Ministryně financí Alena Schillerová.

Ministryně financí Alena Schillerová. Zdroj: Profimedia.cz

Ministryně práce Jana Maláčová
Ministryně práce Jana Maláčová, v pozadí ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.
3
Fotogalerie

Letos čeká státní rozpočet kvůli koronavirové krizi až půlbilionový schodek a podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) se v příštím roce má deficit opět pohybovat v řádu stovek miliard korun. Bude se muset šetřit, ohlásila šéfka státní kasy. Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) již prohlásil, že pokud se bude škrtat ve výdajích na obranu, raději rezignuje. Další ministři oslovení deníkem E15 také nepřipouštějí krácení svých rozpočtů.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), jejíž rezort hospodaří s téměř 690 miliardami korun, velký prostor pro šetření nevidí. Naopak. „Devadesát čtyři procent výdajů rezortu jsou mandatorní. Tam škrty neočekávám, naopak čekám nárůst výdajů na důchody vlivem zákonné valorizace, na podporu v nezaměstnanosti a další nepojistné dávky vlivem propadu příjmů obyvatelstva,“ řekla Maláčová. „Pokud bude druhá vlna pandemie, tak vzrostou výdaje na ošetřovné i nemocenskou, na Antivirus a další,“ dodala ministryně.

Výdaje by měly narůst i ministerstvu školství, rezort počítá se slíbeným navýšením platů učitelů o devět procent. „Předsevzetí z vládního prohlášení platí,“ řekl šéf rezortu Robert Plaga (ANO), podle kterého má dosáhnout průměrný plat učitele 47 tisíc korun měsíčně.

Velké šetření si nepřipouštějí i podstatně menší rezorty. „Vzhledem k tomu, že bychom se chtěli z krize proinvestovat, tak škrty na investičním ministerstvu, jako je to náše, neočekávám,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). „Zatím nemám zprávy o dalších škrtech,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO).

Příprava rozpočtu pro příští rok se kvůli koronavirové krizi posunula, vláda musí návrh schválit až v září, ministři tedy teprve začnou se Schillerovou jednat. „Jednoduché to nebude. Nelze ale připustit, že bychom nepodrželi živou kulturu a pomoc kultuře v regionech. Nesmíme vyjít z krize s tím, že tu bude kulturní pustina,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) si také významné zkrácení svého rozpočtu nedovede představit. „Já naopak předpokládám, že rozpočet navýšíme o investice, zejména na boj proti suchu,“ řekl Brabec. „Co jsme mohli ořezat, to už jsme udělali, týkalo se to administrativních a provozních nákladů. Pandemie nám dnes jasně ukázala, že se dají dělat videokonference a nemusí se tolik létat po světě. Tam bych viděl prostor na šetření,“ dodal.