Šéf Grantové agentury Matějů končí, prý kvůli tlakům zájmových skupin

Předseda Grantové agentury ČR Petr Matějů (na snímku z 22. prosince 2006) rezignoval na funkci.

Předseda Grantové agentury ČR Petr Matějů (na snímku z 22. prosince 2006) rezignoval na funkci. Zdroj: CTK

Předseda Grantové agentury ČR (GA ČR) Petr Matějů rezignoval na funkci. Svůj krok odůvodnil i tlaky zájmových skupin, které podle něj účelově zpochybňují transparentnost udělování peněz na podporu základního výzkumu.

Předsednictvo agentury několik měsíců čelí kritice části vědecké obce kvůli neudělení grantů dvěma filozoficko-historickým projektům. Matějů rezignoval s účinností od 1. října.

„I když nyní už mohu s uspokojením konstatovat, že předsednictvo obhájilo své kroky na všech možných frontách, přiznávám, že jsem vyčerpán a nemám dost sil efektivně čelit dalším snahám o skryté ovládnutí agentury,“ uvedl Matějů. Grantovou agenturu vedl šest let.

Drahoš: Správné rozhodnutí, ale příliš pozdě

Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš vnímá rezignaci jako správné rozhodnutí, i když podle něho přišlo pozdě. Tvrzení, že bylo vynuceno zájmovými skupinami, však považuje za nekorektní. Myslí si, že Matějů byl pod velmi silným tlakem široké akademické veřejnosti. „Tlak byl důsledkem celé řady pochybení, kterých se vedení GA ČR dopustilo,“ reagoval.

Jako příklad uvedl zavedení a posléze zrušení povinných mezd do předgrantových přihlášek, celkově špatnou komunikaci předsednictva s vědci a zlehčování technických problémů. „Z mého pohledu by se určitě akademická veřejnost tak nebouřila, kdyby k tomu neměla důvod,“ konstatoval. ČTK zjišťuje také reakci rektorů a vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka.

Matějů: Na jaře začala nevybíravá kampaň proti předsednictvu

Matějů uvedl, že ani kontrolní rada GA ČR ani vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) neshledala žádná vážná pochybení v rozhodnutích a činnosti předsednictva. Podle něj začala letos na jaře nevybíravá a v akademickém světě bezprecedentní kampaň, která byla namířena „proti zcela legitimnímu a odůvodněnému rozhodnutí předsednictva neudělit podporu“ dvěma projektům. Grantová agentura rozděluje vědcům peníze na základní výzkum. Nového předsedu bude na návrh RVVI jmenovat vláda.

Odvolání celého předsednictva pro ztrátu důvěry vědecké obce v nestranné a efektivní řízení této instituce požadovalo v petici přes pět stovek vědců a pedagogů. Zorganizovalo ji sdružení mladých vědců Věda žije!

Matějů zavedl mechanismy proti ovlivňování, tvrdí místopředseda Netuka

Místopředseda GA ČR Ivan Netuka předsedu Matějů naopak hájí. Podle něj se podílel na vytvoření hodnotících procesů agentury, které bránily vlivům a zájmům. Panelový systém současné předsednictvo zavedlo v roce 2009 a reformu GA ČR podle standardů v obdobných zahraničních agenturách.

Grantovou agenturu vedl třiašedesátiletý Matějů od prosince 2008, předtím byl mimo jiné náměstkem ministryně školství Miroslavy Kopicové nebo poslancem za US-DEU (1998-2002). Jako poslanec se věnoval například zavádění placeného vysokoškolského vzdělávání. Po ukončení funkce v Grantové agentuře se chce více zaměřit na akademické povinnosti spojené s funkcí děkana Fakulty sociálních studií VŠFS.

Grantová agentura vznikla v roce 1992, Matějů ji vedl pět let
- Grantovou agenturu České republiky zřídil k 1. červenci 1992 zákon o státní podpoře výzkumu a vývoje. Jejím posláním je financování základního vědeckého výzkumu prostřednictvím grantů, které jsou udělovány na jeden rok až pět let.
- V čele agentury stojí pětičlenné předsednictvo v čele s předsedou. Všech pět členů jmenuje na čtyřleté funkční období vláda. Jednotliví členové zastupují pět základních vědních oborů: technické vědy, vědy o neživé přírodě, lékařské a biologické vědy, společenské a humanitní vědy a zemědělské a biologicko-environmentální vědy.
- Grantová agentura ČR dostává peníze na svůj provoz a udělování grantů ze státního rozpočtu, kde má samostatnou kapitolu. V posledních letech se její rozpočet pohyboval kolem tří miliard korun, v loňském roce rozdělila granty v celkové výši 3,14 miliardy korun.
- V posledních měsících se vedení GA stalo terčem silné kritiky ze strany odborné veřejnosti. Vědci kritizovali sporné rozhodnutí nefinancovat dva vědecké projekty. Experti doporučili financovat čtyři projekty, předsednictvo vedené Petrem Matějů však dva z nich vyřadilo. Odborníkům se nelíbí ani nedávno přijatá pravidla pro opakované podávání grantových žádostí a pro juniorské granty.
- Agenturu vedl Matějů od prosince 2008, předtím byl mj. náměstkem ministryně školství Miroslavy Kopicové (2006-2007) nebo poslancem za US-DEU (1998-2002). Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a dlouhá léta působil v Sociologickém ústavu Akademie věd, věnoval se i politologii. V roce 1998 stál nestraník Matějů u zrodu Unie svobody, byl mimo jiné jejím místopředsedou (únor 1998 až leden 1999).
- Jako poslanec se Matějů věnoval například zavádění placeného vysokoškolského vzdělávání. Začátkem tisíciletí vedl tým, který vypracoval návrh na zavedení školného, doplněného o systém stipendií, garantovaných půjček a sociální podpory studentů z chudších rodin. Přes podporu České konference rektorů ale nejprve menšinová vláda ČSSD a poté v únoru 2002 i Sněmovna zákon odmítly.

Peníze na českou vědu: kolik na co a co vše je vlastně věda?