Šéf ODS Fiala se stal místopředsedou Sněmovny. Neochotně ho podpořili někteří poslanci ANO

Fiala dal těsně po volbách Babišovi košem

Fiala dal těsně po volbách Babišovi košem Zdroj: ČTK

Petr Fiala (53)
Petr Fiala
Petr Fiala
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek během ustavující schůze Sněmovny
Faltýnek a Babiš. Tuhle dvojici si opět vyžádali policisté.
8
Fotogalerie

Poslanecká sněmovna zahájila druhou schůzi, na které zvolila pátého místopředsedu. Jediným kandidátem na poslední volné místo místopředsedy byl předseda ODS Petr Fiala, kterého sněmovna minulý pátek nezvolila ani ve druhém kole. Tentokrát ho podle slov místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka zřejmě podpořili někteří poslanci hnutí ANO, Fiala získal 116 ze 183 hlasů a byl tak zvolen v prvním kole.

"Pan předseda přesvědčoval kolegy, přestože s námi ODS vůbec nejednala a nerespektovala poměrné zastoupení, abychom se povznesli nad útoky ODS a podpořili Petra Fialu na místopředsedu Sněmovny. Dohodli jsme se na našem klubu, že pana Fialu podpoříme," řekl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Rozhodnutí prý předcházela ostrá debata na poslaneckém klubu ANO, poslanci nechtěli Fialu podpořit. „Jak vidíte, jsem po tom jednání rozrušený. Mám za sebou nejtěžší jednání našeho poslaneckého klubu ANO. Nic tak bouřlivého jsem ještě nezažil,” řekl po tříhodinovém jednání Faltýnek. Většina poslanců ANO však prý nakonec přistoupila na návrh předsedy Andreje Babiše a Fialu podpořila. Rozhodnutí nicméně nebylo závazné.

Spolu s Demokratickým blokem, který sdružuje ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, a s Piráty a ČSSD tak měl Fiala dostatečnou podporu. Volba místopředsedy byla už druhá, když Fiala jako jediný z pětice kandidátů neuspěl při hlasování minulý týden. Postavil se tak po bok místopředsedů Tomia Okamury (SPD), Vojtěcha Pikala (Piráti), Vojtěcha Filipa (KSČM) a Jana Hamáčka (ČSSD).

ANO, SPD a komunisté byli po minulém týdnu obviňováni z „hlasovací mašinérie“, která postupuje společně při prosazování zájmů hnutí ANO. Komunisté nicméně neměli podle předsedy Vojtěcha Filipa tentokrát nařízeno, jak hlasovat. "KSČM má volné hlasování a hlasování je tajné, neměli jsme žádné jednání s ODS a dohodli jsme se na klubu na volném hlasování," uvedl Filip.

Fialu jako místopředsedu Sněmovny jednoznačně odmítlo hnutí SPD. "ODS minulý týden nepodpořila našeho kandidáta, je to strana, která nepodporuje poměrné zastoupení ve Sněmovně, tak my nepodpoříme dnes kandidáta ODS do vedení Sněmovny," řekl předseda hnutí Tomio Okamura.

Fiala vyjádřil naději, že se podobné situace, jako bylo jeho nezvolení při prvním hlasování nebudou opakovat. „Doufám, že se jasně ukázalo, že to, co se tady odehrálo minulý týden ze strany hnutí ANO byla cesta do slepé uličky, dnes byl složen jakýsi reparát. Doufám, že je to příznivá zpráva i pro hlasování, která se budou odehrávat v tomto týdnu,“ řekl Fiala.

Sněmovna na schůzi také projednala nominace do výborů a projednává založení stálých komisí. Stálé komise dohlížejí například na činnost zpravodajských služeb, Generální inspekce bezpečnostních sborů a na používání policejních odposlechů.