Senát schválil exšéfa Soudcovské unie Jirsu jako ústavního soudce

Jaromír Jirsa

Jaromír Jirsa Zdroj: ctk

Bývalý prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa bude ústavním soudcem. Senát jeho nominaci v tajné volbě schválil. Podle potvrzených výsledků Jirsa získal 55 z 69 odevzdaných hlasů. Po Jirsově jmenování prezidentem Milošem Zemanem bude patnáctičlenný tým ústavního soudu znovu kompletní.

Devětačtyřicetiletý místopředseda Městského soudu v Praze Jirsa v nominační řeči senátorům mimo jiné řekl, že by i jako ústavní soudce chtěl „pokračovat v boji proti přepjatému formalismu, pro který přestává samotný proces plnit roli služky či berličky práva hmotného“. Úkolem procesních pravidel podle Jirsy není komplikovat přístup k právu, ale garantovat respektování a vymahatelnost práva. Jirsa poznamenal, že v některých případech chybí uplatňování selského rozumu a přirozeného a materiálního pojetí práva.

K výsledkům hlasování Jirsa řekl, že mu dávají silný mandát. „Budu se snažit nezklamat důvěru, která do mne byla vložena,“ řekl. Ústavnímu soudu chce přispět svým postojem k právu na spravedlivý proces, neboť ústavní soudci porušení tohoto práva řeší v 80 procentech případů. Jirsa také uvedl, že se v případě nynějšího zvolení k Ústavnímu soudu nebude o přízeň senátorů ucházet znovu za deset let. „Mandát ústavního soudce by neměl být opakovatelný,“ uvedl.

Jirsa: Mandát ústavního soudce by neměl být opakovatelný

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (ČSSD) k Jirsově zvolení uvedl, že „zvítězila odbornost a rozum nad hmotou“. Prozradil, že na Jirsu dostával jen ty nejlepší reference o jeho souzení a přístupu. „Nenechává si zasahovat politicky do žádných kauz. Nebude přicházet v úvahu, aby mu někdo z nadřízených říkal, jak má rozhodovat,“ dodal Antl.

Jirsa během své soudcovské kariéry rozhodoval mimo jiné o žalobě ČSSD na někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho kvůli jeho zprávě o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Zpráva se dostala na veřejnost krátce před sněmovními volbami v roce 2006 a objevila se v ní i jména některých představitelů ČSSD. Podle ČSSD byla zpráva nepravdivá a poškodila její dobrou pověst. Jirsa žalobu na Kubiceho zamítl, z následného projednávání byl ale vyloučen kvůli námitce ČSSD na jeho podjatost. ČSSD nakonec žalobu stáhla.

U Ústavního soudu má Jirsa obsadit místo po Vlastě Formánkové, jejíž mandát už skončil. Během své dosavadní praxe se věnoval civilnímu soudnictví, nyní je místopředsedou Městského soudu v Praze. Jako ústavní soudce by podle svých slov chtěl naplnit praktické zkušenosti a usilovat o dodržování práva na spravedlivý proces. Ústavní soud by podle něj neměl hrát roli další odvolací soudní instance, i když se tomu tak mnohdy děje.

Vizitka soudce Jaromíra Jirsy (49)
Datum a místo narození: 5. května 1966 v Praze

Vzdělání: Právnická fakulta UK v Praze (1989)

Současná funkce: místopředseda Městského soudu v Praze (od 2008)

Kariéra: v justici působí od začátku 90. let; nejprve pracoval jako justiční čekatel Městského soudu v Praze, od roku 1993 byl civilním soudcem Obvodního soudu pro Prahu 8, v letech 1999 až 2007 byl soudcem a místopředsedou Obvodního soudu pro Prahu 1; v letech 2002 až 2008 zastával funkci prezidenta Soudcovské unie ČR

Rodina: ženatý a má dvě děti

Ostatní:

- Zabývá se civilním právem, zejména obchodním.

- Přednáší v rámci kurzů Justiční akademie či Vysoké školy manažerské informatiky, ekonomiky a práva.

- V březnu 2009 Jirsu kritizoval tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) za to, že se v listopadu 2008 zúčastnil debaty se studenty spolu s někdejším šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Janem Kubicem. Na diskusi se totiž hovořilo i o takzvané Kubiceho zprávě. Jirsa později rozhodoval o žalobě ČSSD na Kubiceho a ministerstvo vnitra, kterou strana podala kvůli tomu, že jí zveřejnění zprávy krátce před parlamentními volbami v roce 2006 poškodilo. Jirsa žalobu zamítl, podle strany byl ale zaujatý.

- V březnu 2005 Jirsa coby prezident Soudcovské unie kritizoval rozhodnutí prezidenta Václava Klause nejmenovat soudci 32 justičních čekatelů kvůli jejich nízkému věku. Jirsa označil rozhodnutí hlavy státu za protiústavní.