Sjezd ČSSD volí prvního místopředsedu, Chovanec v první volbě neuspěl

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Ctk

Do funkce prvního místopředsedy ČSSD kandidují na sjezdu nejsilnější vládní strany podle očekávání ministr vnitra Milan Chovanec, bývalý předseda poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc a ministr Jiří Dienstbier. Staronový předseda Sobotka chce, aby mu ve straně "kryl záda" favorizovaný Chovanec.

18:00 - Jiří Dienstbier do dalšího kola volby nepůjde

17:35 - Statutárního místopředsedu sociální demokracie v prvním kole hlasování nezvolila. Zatím tak neuspěl favorit na post Milan Chovanec, kterého přitom jasně podporuje předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka. Chovanec neprošel jen těsně, získal 359 hlasů ze 362 potřebných. O pozici se ucházel spolu s ministrem pro legislativu a lidská práva Jiřím Dienstbierem a někdejším šéfem poslanců ČSSD Jeronýmem Tejcem. Ten skončil v první volbě druhý se ziskem 236 hlasů, Dienstbier posbíral 75 hlasů.

Chovanec v nominačním projevu zmínil politické hádky a chyby minulosti, včetně těch, které předcházely takzvanému lánskému puči proti Sobotkovi po sněmovních volbách v roce 2013. „Koukli jsme se na dno propasti a mnozí prohlédli, včetně mě,“ poznamenal jeden z účastníků lánské schůzky u prezidenta Miloše Zemana. Chovanec poděkoval Sobotkovi za to, že v té době začal hledat cestu ke smíření a jednotě. „Chci být v týmu Slávka Sobotky, chci pod jeho vedením pracovat pro sociální demokracii,“ podotkl.

Chovanec se obrátil i na ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, kterému vzkázal, že se ho ČSSD nebojí. Koaliční vláda má pro ČSSD hodnotu do té doby, dokud bude plnit koaliční program, zdůraznil Chovanec. Tejc, jenž taky patřil k účastníkům lánské schůzky, uvedl se po ní rozhodl nepřevlékat kabáty a přijal odpovědnost. „Pokud se předseda do budoucna obklopí jen těmi, kteří mu lichotí, pak to nebude jeho výhoda, i když si to teď možná myslí,“ zdůraznil. Na druhou stanu podtrhl, že oslabení premiéra by bylo zkázou ČSSD.

Tejc taky řekl, že není vydíratelný kvůli způsobu získání vysokoškolského titulu, není dlužníkem PR agentur a neřídí ho lobbisté. Vyhlásil, že chce dopomoci straně k zisku 30 procent ve volbách. Sociální demokracie nesmí být podle něho vnímána jako strana dávek, ale strana pro zaměstnance a sociálně ohrožené lidi. „Nápady s rodičovskou dovolenou pro muže možná ohromíme svět, ale ne naše voliče,“ prohlásil. Volby ČSSD podle Tejce nevyhrají ani změny stanov.

Dienstbier v projevu varoval před úbytkem voličů ČSSD. „Pokud trend neotočíme, nemáme do budoucna garantováno vůbec nic,“ zdůraznil. ČSSD podle něho potřebuje zásadní reformu, patří k nim širší zapojení členů do zásadních rozhodování. ČSSD se taky musí podle ministra otevřít občanské společnosti, spolupracovat s neziskovým sektorem a nezávislými odborníky, otevřít se novým tématům a být progresivní stranou.

„Pokud nepřijdeme s novými pohledy, těžko budeme podporu obnovovat,“ zdůraznil Dienstbier, který v této souvislosti zmínil hlavně mladé lidi a velká města. ČSSD podle něho působí někdy příliš konzervativně a šedě.