Sněmovna odmítla ruskou anexi Krymu, návrh na sankce ale neprošel

Miroslava Němcová (ODS)

Miroslava Němcová (ODS) Zdroj: ctk

Sněmovna dnes odmítla násilnou anexi ukrajinského Krymu Ruskem, podle poslanců jde o porušení mezinárodního práva. Poslanci taky podpořili vládu v jednáních o společném postupu v Evropské unii a NATO při řešení situace na Ukrajině. Sněmovna naopak nepodpořila návrh, aby vláda prosazovala v EU i zavedení ekonomických sankcí, ani výzvu k navýšení českého rozpočtu na obranu.

Sankce neprošly

Výzvu vládě, aby prosazovala hospodářské sankce proti Rusku, neprosadil Marek Ženíšek (TOP 09). Kabinet se k ekonomickým opatřením staví rezervovaně, EU zatím zavedla sankce proti konkrétním lidem z Ruské federace a z Krymu. V Ženíškově návrhu usnesení se psalo i o „imperiálních nárocích Ruska na ukrajinské území“ a o možném ohrožení suverenity Česka.

Sněmovna nepodpořila ani žádost lidovce Ivana Gabala směřují k posílení rozpočtu české armády. Podle jeho předlohy by vláda měla příští rok zvýšit rozpočet na obranu na 1,3 procenta hrubého domácího produktu a do roku 2017 na dvě procenta HDP. Nyní činí rozpočet ministerstva asi 1,1 HDP.

To, aby se Sněmovna distancovala od akce poslanců Milana Šarapatky (Úsvit) a Stanislava Berkovce (ANO), kteří byli při referendu o přičlenění Krymu k Rusku, neprosadil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Komunisté fašisty neprotlačili

Neuspělo ani hnutí Úsvit s návrhem, podle kterého měla Sněmovna vyzvat unii, Spojené státy, Rusko a Ukrajinu k jednáním a uvést, že pokládá změnu vlády v Kyjevě po svržení prezidenta Viktora Janukovyče za neústavní stejně jako každou změnu hranic Ukrajiny. Sněmovna neschválila ani návrh KSČM, podle kterého by vyjádřila znepokojení nad tím, že se k politické moci na Ukrajině dostaly i „fašizující síly“.

Poslanci naopak podpořili výzvu vládě navrženou šéfem dolní komory Janem Hamáčkem (ČSSD), aby se věnovala situaci českých krajanů na Ukrajině. Právě volyňští Češi z Žitomirské oblasti si dnes postěžovali, že se jim český kabinet nechystá poskytnout pomoc. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zopakoval, že ministři nemají informace o tom, že by byli krajané přímo ohroženi. Vláda s nimi podle premiéra bude i nadále v kontaktu.

Za anexi Krymu Rusko čelí ostré kritice Západu. Tento autonomní ukrajinský poloostrov se v uplynulém týdnu z pohledu Moskvy a krymských představitelů stal součástí Ruské federace. Moskva tvrdí, že jednala podle vůle krymských obyvatel, kteří se ve sporném referendu vyslovili pro připojení k Rusku.