Sněmovna ONLINE: Poslanci schválili konsolidační balíček v prvním čtení. Nyní míří do výborů

Schůze Poslanecké sněmovny ke konsolidačnímu balíčku (12.7.2023)

Schůze Poslanecké sněmovny ke konsolidačnímu balíčku (12.7.2023) Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC

Jednání Sněmovny. Na fotce je Andrej Babiš
Premiér Fiala při jednání Sněmovny o konsolidačním balíčku
Schůze Poslanecké sněmovny ke konsolidačnímu balíčku (12.7.2023)
Schůze Poslanecké sněmovny ke konsolidačnímu balíčku (12.7.2023)
Tomio Okamura na jednání o konsolidačním balíčku
6
Fotogalerie

Poslanci po třech dnech jednání v prvním čtení schválili konsolidační balíček vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Ozdravný balíček obsahuje 58 opatření, jejichž cílem je snížení deficitu veřejných financí. Do státního rozpočtu by měl ještě letos přinést úspory ve výši 94 miliard korun. Dle očekávání balíček kritizovala opozice, návrh SPD na jeho zamítnutí ale nakonec neprošel. Situaci ve Sněmovně jsme pro vás sledovali online. Více o konsolidačním balíčku píšeme zde

Online přenos

Online přenos

14. července 2023 · 14:32

PŘIJATO

Konsolidační balíček prošel prvním čtením, nyní se jím budou zabývat výbory. 

14. července 2023 · 14:28

Návrh na zkrácení lhůt byl přijat i v druhém hlasování. Výbory tak budou mít na projednání návrhu o 10 dní méně. 

14. července 2023 · 14:26

Konsolidační balíček míří do rozpočtového výboru, ústavně právní výboru, hospodářského výboru a výboru pro sociální politiku.

Poslankyně Margita Balaštíková (ANO) vznesla námitku proti hlasování. Poslanci budou znovu hlasovat o zkrácení lhůty pro projednávání ve výborech o 10 dní na 50. 

14. července 2023 · 14:20

Návrh na zamítnutí byl zamítnut

Sněmovna hlasovala o zamítnutí konsolidačního balíčku. Pro bylo 72 poslanců, proti 98. 

 

Návrh na dopracování byl zamítnut

Poslanci také hlasovali o vrácení návrhu vládě k přepracování. Pro bylo opět 72 poslanců, proti 98. 

 

14. července 2023 · 14:15

Rozprava skončila

Po příspěvku Aleny Schillerové (ANO), ve kterém označila balíček za zradu od vlády na voličích i na Sněmovně, přistoupil k řečnickému pultu ministr financí Stanjura. Rozprava tak skončila a následuje závěrečné slovo. V něm Stanjura označil debatu za dlouhou a důkladnou, ocenil ty poslance, kteří měli věcné připomínky. „Kdo nemá argumenty, uchyluje se k osobním urážkám,“ komentoval. „Pusťme nyní balíček do druhého čtení,“ vyzval poslance. Česko ho podle něj potřebuje. 

14. července 2023 · 14:04

S přednostním právem ještě vystoupil Okamura, následuje Schillerová

Tomio Okamura (SPD) dle předpokladů nešetřil kritikou směrem k vládě Petra Fialy (ODS). Totální arogance moci vůči občanům - tak označil navrhovaný konsolidační balíček. Zdůraznil, že konsolidovat veřejné finance lze i bez zvyšování daní. Za SPD navrhuje zamítnutí zákona, nebo alespoň jeho vrácení vládě k přepracování. I on označil balíček za daňovou reformu, v případě jejího přijetí podle něj dopadnou opatření plošně na všechny a ohrozí zejména rodiny a důchodce. „Totální chaos a zmatek,“ komentoval úroveň připravenosti návrhu. „Konsolidačnímu balíčku přezdívám okrádací,“ dodal. 

14. července 2023 · 13:34

K řečnickému pultu přistoupil poslední původně přihlášený poslanec David Kasal (ANO). O slovo se ale nakonec s přednostním právem hlásí ještě předseda SPD Tomio Okumara, jeho projev bude následovat. Pomalu se také plní místa určená vládě, ministři se chystají na hlasování o konsolidačním balíčku v prvním čtení. 

14. července 2023 · 12:53

Opoziční poslanci stále pokračují ve výtkách směrem k vládě a konsolidačnímu balíčku. U řečnického pultu se střídají hlavně poslanci z hnutí ANO, lehce před jednou hodinou odpoledne zbývají čtyři přihlášení. V lavici určené vládě sedí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

14. července 2023 · 12:51

Podle opozice jde o daňový, nikoli ozdravný balíček

Iveta Štefanová (SPD) kritizovala novuzavedení nemocenského pojištění se sazbou 0,6 procenta. Upozornila, že domácnostem tak přibudou další výdaje a zvýší se počet rodin, které budou mít problém měsíčně vyjít se svým rozpočtem. To podle ní jen povede k vyplácení více dávek a k dalšímu zatížení státní kasy. Stejně jako část dalších opozičních poslanců označila balíček za daňový, nikoli konsolidační. 

14. července 2023 · 12:39

Poslanec Kolovratník z ANO vyzval vládu k demisi

Poslanecký klub ANO připraví podle Martina Kolovratníka pozměňovací návrh k předkládanému vládnímu návrhu na zvýšení ceny roční dálniční známky na 2 300 korun. „Nemůžete chtít, aby tady lidé platili víc, než v Rakousku,“ řekl. Zdražení chápe, cena dálniční známky by se ale podle něj měla vejít do dvou tisíc korun. Kritizoval i snížení slev na jízdném. 

Před příspěvkem k dopravě předčítal Kolovratník z pohádky Jak pejsek s kočičkou vařili dort. Konsolidační balíček pětikoalice podle něj tento dort připomíná. „Takové pejsky a kočičky už v příštích volbách nikdo volit nebude,“ dodal závěrem. Nejlepší by podle něj bylo, aby vláda podala demisi. 

14. července 2023 · 11:48

Podle Jany Mráčkové Vildumetzové (ANO) panuje shoda na tom, že finance je nutné konsolidovat. V materiálech od vlády ale postrádá výdaje, které budou až v návrhu rozpočtu na rok 2024. Vadí jí také, že vláda údajně se šetřením nezačíná u sebe, na ministerstvech podle ní působí zbytečné množství náměstků a dalších státních zaměstnanců. Kriticky se také vyjádřila k předložení balíčku na poslední chvíli. „Dát na připomínkování tak náročného materiálu pouze pět dnů, to nestačí. Nebylo vypořádáno přes dvě stě připomínek,“ dodala Mráčková Vildumetzová. 

 

„Chci slyšet, že budou úspory i na straně vlády,“ zdůraznila. Zastropování platů politiků podle ní nestačí, protože by k němu došlo až od ledna následujícího roku. Odmítla také navýšení daně z nemovitosti. 

14. července 2023 · 11:28

Navýšení daně z nemovitostí kritizovali poslanci Zdeněk Kettner (SPD) a František Petrtýl (ANO). Podle Petrtýla je zvyšování daně cesta špatným směrem, a to zejména v situaci, kdy se prohlubuje bytová krize. Okomentoval také dřívější prohlášení vlády, že nebude zvyšovat daně. „Sliby se rozplynuly jako pára nad hrncem,“ dodal. 

14. července 2023 · 10:43

„Nakolik budete ochotní přijmout naše pozměňovací návrhy?“ ptá se opozice

Poslankyně Eva Fialová (ANO) se ptala ministrů, do jaké míry budou ochotní konsolidační balíček pozměnit a debatovat nad změnami. „Mám pocit, že je to jako když pejsek s kočičkou vařili dort,“ uvedla. Balíček pětikoalice je podle ní chaoticky poskládaný. Narážela tak mimo jiné na čtvrteční vystoupení Romany Bělohlávkové za KDU-ČSL, která uvedla, že lidovci budou chtít přesun hygienických potřeb pro ženy nebo kojenecké vody do snížených sazeb DPH. Ty přitom původně vláda v návrhu zařadila do základní sazby 21 procent. Fialová také vznesla několik dotazů ke konkrétním položkám balíčku, zajímalo jí školkovné i včelaři. 

K dotazům poslankyně za ANO se vyjádřil ministr financí Stanjura (ODS). Řekl, že daňová politika nemá být prostředkem sociální politiky, protože daně vždy platí plošně. Současně dodal, že pokud bude zachován navrhovaný objem úspor, pak nemá problém přistoupit na případné pozměňovací návrhy ze strany opozice. 

Ve vzájemné debatě se pak Stanjura s Fialovou věnovali školkovnému. V současnosti si může jeden rodič s dítětem ve školce snížit daň z příjmu o školkovné. Nový návrh by tuto slevu mohl zrušit. 

14. července 2023 · 10:17

Do rozpravy je přihlášeno ještě 13 poslankyň a poslanců. Debata nad konsolidačním balíčkem by dnes mohla skončit. 

14. července 2023 · 09:44

Babiš: Lžete ohledně důvodů snížení inflace

Jako první dnes vystoupil bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Současného předsedu vlády Petra Fialu (ODS) obvinil ze lží ohledně inflace. „Včera se stala historická událost, vystoupil předseda vlády a oznámil nám, že inflace je 9,7 procenta. Je to absolutně neuvěřitelné,“ řekl úvodem svého projevu. Reagoval tak na Fialovo vyjádření, že ke snížení inflace pod deset procent přišpěla svými kroky vláda. Odmítl také, že by tehdejší kabinet pod Babišovým vedením inflaci roztočil. „Díky nám mají lidé alespoň nějaké úspory,“ dodal. Fialův kabinet podle něj nepřijal dostatečná protiinflační opatření. 

Šéf ANO Babiš také kritizoval ceny potravin, koalice podle něj nedostatečně tlačí na prodejce. Češi tak musí jezdit pro levné potraviny do Polska, dodal. Fialovu politiku opakovaně označil za „asociální“. 

Schválení příspěvku přes 50 milionů za zařazení českých restaurací do michelinského průvodce, který nakonec vláda schválila, označil za výsměch obyčejným lidem. „Tvrdíte, že nejsou peníze, a teď rozhazujete,“ dodal. 

14. července 2023 · 09:44

I v pátek ráno pokračuje jednání Poslanecké sněmovny, poslanci začali debatu nad konsolidačním balíčkem v 9:00. Schůzi vede místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN). 

14. července 2023 · 09:27

Poslanci se závěrem debaty věnovali také studentům. Podle poslance Ondřeje Babky (ANO) na ně dopadne zejména zrušení slev, vysoké ceny kultury, sportu a také energií. Hubert Lang (ANO) zdůraznil, že do mladých lidí by měla vláda více investovat. „Někteří se musí při studiu spolehnout zcela na sebe, ne každý se narodil se zlatou lžičkou v puse,“ dodal.

Ve 23:55 dle domluvy Poslanecká sněmovna přerušila jednání, pokračovat bude v pátek ráno od 9 hodin. 

13. července 2023 · 22:34

Doba jednání o konsolidačním balíčků už se protáhla v součtu na 21 hodin. Dnes večer se mluvilo o zdanění bezlepkových potravin a debata se stočila i ke zrušení EET.

13. července 2023 · 16:47

„Řešme konsolidační balíček, ne státní rozpočet,“ vyzval Stanjura

Poslanec Julius Špičák (ANO) řekl, že vláda Andreje Babiše kladla mimořádný důraz na vědu a výzkum. Současná vláda podle něj v podpoře inovací selhává, Česko označil za „vědeckou Venezuelu“. Dodal, že snížení dotací povede k omezení investic firem do technologií a výzkumu. Připomněl také programové prohlášení vlády, ve kterém deklarovala podporu vědy a zvýšení příspěvků výzkumným organizacím. „Realitou je, že se v návrhu státního rozpočtu na další rok počítá se snížením výdajů na vědu o bezprecedentních deset procent,“ řekl. „Zrušte ministerstvo pro vědu a výzkum, nemá žádné kompetence,“ vyzval závěrem. 

Ministr Stanjura (ODS) reagoval, že o státním rozpočtu na rok 2024 se teprve bude debatovat a jednání o konkrétních částkách není předmětem debaty o konsolidačním balíčku. Požádal, aby se poslanci drželi tématu jednání.  

13. července 2023 · 16:25

Nulová daň na knihy ano, na vstupenky ale ne

„Vstupenky na akce budou první věc, co rodinné rozpočty už neunesou,“ řekl Lubomír Brož (ANO). Kritizoval tak navrhované zvýšení sazby DPH na vstupenky na kulturní a sportovní akce z původních deseti procent na dvanáct. Změny by se podle něj dotkly zejména živnostníků v kultuře. 

Opoziční poslanci také hromadně komentovali rozdíl mezi sazbou daně u novin a časopisů. Časopisy konsolidačním balíčkem vláda přesouvá z 10procentní sazby do 12procentní, noviny přitom z deseti procent do základní sazby 21 procent. 

13. července 2023 · 16:06

Spor o daň z nemovitosti pokračuje

Martin Kukla z ANO vyzval ministra financí Stanjuru (ODS) k vysvětlení, zda bude daň z nemovitosti příjmem státu nebo obcí. „Pane poslanče, už jsem to vysvětloval před polednem. Pokud jste tu nebyl, přečtěte si to v zápise,“ odpověděl Stanjura. Následně dodal, že návrh Svazu měst a obcí, aby daň z nemovitosti zůstala výhradním příjmem obcí, bude teprve projednávat. 

13. července 2023 · 15:44

Opozici vadí vysoká sazba DPH na dámské hygienické potřeby

Poslankyně Ivana Mádlová (ANO) upozornila na to, že dámské hygienické potřeby mají zůstat v 21procentní sazbě. Za dehonestující označila fakt, že jsou tyto pomůcky v Česku zařazeny do stejné sazby jako cigarety nebo alkohol. „Česká republika musí přestat vnímat menstruaci jako tabu,“ řekla. Velká část evropských států řadí dámské hygienické potřeby do snížených sazeb daně, například Irsko na tyto pomůcky uplatňuje nulové DPH. Poslanecký klub ANO podle Mádlové předloží pozměňující návrh.

Za vládní KDU-ČSL vystoupila poslankyně Romana Bělohlávková. Křesťanští demokraté podle ní budou požadovat přesun dámských hygienických potřeb, plen i kojenecké vody do snížené sazby DPH. Mádlová následně zalitovala, že vláda s návrhem nepřišla od začátku. 

13. července 2023 · 15:23

„Nesvalujte své neúspěchy na Rusko a Ukrajinu,“ vyzvala Dražilová z ANO

Lenka Dražilová (ANO) se vyjádřila k navrhovanému snížení DPH v kultuře. „Nulové DPH na knihy je ideovým vítězstvím TOP 09,“ řekla. Dodala, že proti kultuře nic nemá, nerozumí ale tomu, proč se nulová daň z přidané hodnoty neuplatní i na její další segmenty.

Vláda podle ní opět zdraží lidem život. „Přestaňte se vymlouvat na Ukrajinu a na Rusko, přestaňte se vymlouvat na Andreje Babiše,“ dodala. 

Také Roman Kubíček (ANO) mluvil o nulovém DPH na knihy, zákazníci knihkupectví podle něj snížení prakticky nepoznají. Za nepochopitelnou část konsolidačního balíčku označil zařazení kojeneckých a minerálních vod do sazby 21 procent. Zdražení těchto nápojů se podle něj dotkne zejména rodin a důchodců. 

13. července 2023 · 15:07

Radek Vondráček mluvil o dopadu balíčku na soudce, včelaře a vinaře

Radek Vondráček (ANO) během svého proslovu mluvil o těch částech konsolidačního balíčku, které se týkají justice, včelařů a vinařů. Nejprve se vyjádřil ke zpomalení valorizace platů ústavních činitelů, soudcům by podle něj měl růst plat rychleji. Dodal, že by ustanovení mělo projít ústavně-právním výborem Poslanecké sněmovny.   

„Česko je včelařská velmoc,“ pokračoval Vondráček. Zájmoví včelaři jsou v současnosti osvobození od daně z příjmů, které nepřesáhnou třicet tisíc korun. Nově by se hranice mohla zvýšit na padesát tisíc. Doposud byli navíc osvobozeni ti včelaři, kteří nemají více než 60 včelstev. „Pane ministře, prosím vás, navažte na historickou podporu včelařů již z dob Marie Terezie,“ dodal Vondráček. Upozornil, že sám je včelař, o střet zájmů se ale podle něj nejedná, protože má pouze devět včelstev. Obává se, že na zájmové včelaře dopadne zbytečná byrokracie. Podle Českého svazu včelařů je navíc většina včelařů v důchodovém věku, v případě schválení této části ozdravného balíčku by pravděpodobně snížili počty včelstev.

Vondráček kritizoval také případné zrušení možnosti uplatnit víno jako daňově uznatelný náklad. „Proč bychom jako firemní dárek měli místo moravského vína darovat belgické pralinky?“ ptal se. Ustanovení podle něj míří přímo proti vinařům z Moravy. 

13. července 2023 · 14:35

Jednání sněmovny po polední pauze pokračuje. Marek Benda z ODS navrhl za koalici prodloužení jednání po 19. a 21. hodině. Nemělo by podle něj trvat déle než do půlnoci. Poslanecká sněmovna prodloužení odhlasovala. 

13. července 2023 · 13:44

Sněmovna vyhlásila v jednu hodinu obědovou přestávku, jednání bude opět pokračovat ve 14:30. Zatím o konsolidačním balíčku jedná čtrnáct hodin. Po středeční desetihodinové rozpravě, která trvala do půlnoci, přerušili poslanci jednání do čtvrtečního rána. Před polední pauzou evidoval sněmovní systém 41 přihlášek k rozpravě. 

13. července 2023 · 13:00

Opozice: Pokud balíček projde, lidem se bude žít hůř

„Můžete se přetahovat zleva doprava, kdo to dělal hůře, ale odskáčou to lidé, kteří to zaplatí,“ řekl během svého proslovu předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Souhlasí s vládou v tom, že veřejné finance na tom nejsou dobře, odmítá ale vládní kroky k jejich ozdravení. Stát by měl podle něj novelizovat zákon o státním rozpočtu stažením výdajů. „Konsolidační balíček tak, jak jej navrhujete, povede ke snížení životní úrovně části obyvatel,“ dodává. 

Poslankyně za ANO Berenika Peštová kritizovala nepřítomnost většiny ministrů, velká část míst ve vládních lavicích zůstává neobsazená. „Ústava říká, že je vláda odpovědná Poslanecké sněmovně, takže tady máte sědět,“ pronesla směrem k ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS). Reagovala tak na jeho předchozí prohlášení směrem k velkému množství faktických připomínek. „Pokud takto budeme pokračovat, nemůžete po mně vyžadovat, abych tu seděl celou dobu,“ řekl Stanjura. 

Následoval proslov Davida Štolpy z hnutí ANO na téma daně z nemovitosti. „Rozumím tomu, že země stojí před finančními výzvami, ale se zvýšením daně z nemovitosti nesouhlasím,“ řekl. Koupě vlastního bydlení podle něj není jen doménou bohatých, opatření naopak nejvíce dopadne na mladé rodiny. Zvýšení daně se podle něj promítne i do cen nájemného. „Když nestojí za občany vláda, musí za nimi stát sněmovní opozice,“ uzavírá. Sazba daně z nemovitosti se má podle vládního balíčku zvýšit až na dvojnásobek. 

13. července 2023 · 12:31

„Opatření jsou sice závažná, ale sociálně citlivá,“ říká Fiala 

Vláda podle premiéra musí zvýšit daně, kompenzovat to ale chce snížením DPH na nezbytné zboží. Bez těchto opatření je podle Fialy ohrožena prosperita Česka. Stav českých financní označil předseda vlády za katastrofální, na vině je podle něj zejména tempo zadlužování státu. To označil za následek socialistického myšlení a populistického uplácení voličů předchozí vládou.

Konsolidační balíček má podle Fialova kabinetu dobře zafungovat v kombinaci s plánovanou důchodovou reformou a modernizací státu. Aby ale bylo možné investovat do energetiky i infrastruktury, musí Česko dle slov premiéra začít šetřit. Opozice na slova reaguje nesouhlasně, Fiala podle ní zbytečně děsí lidi. Upozornila také, že ODS porušuje svůj slib, že daně zvyšovat nebude. Karel Havlíček (ANO) odmítl, že by byl stav veřejných financí katastrofální, Alena Schillerová (ANO) ve svém proslovu hájila kroky kabinetu bývalého premiéra Andreje Babiše. „Bylo neuvěřitelné, co tady z úst pana premiéra Fialy padá, bez zardění,“ řekla. 

13. července 2023 · 11:41

Poslanci druhý den projednávají konsolidační balíček

Dnes ráno se zákonodárci opětovně sešli nad diskuzí ohledně kontroverzního vládního balíčku ohledně konsolidace veřejných financí. Podle nejnovějších informací se zatím přihlásilo 37 převážně opozičních poslanců, kteří se chtějí vyjádřit k balíčku, přičemž nejvíce z nich je z hnutí ANO. Rozprava o návrhu zákona, který by podle vlády měl pomoci zlepšit stav veřejných financí, pravděpodobně potrvá ještě několik hodin.

Sněmovna přerušila jednání o balíčku o půlnoci, přibližně deset hodin po zahájení diskuze. Během noci se přihlásilo dalších 36 poslanců z původních padesáti. Z řad vládní koalice se ke slovu chtějí dostat pouze Miroslav Zborovský (KDU-ČSL) a Petr Letocha (STAN).

13. července 2023 · 11:31

Vláda už druhý den projednává konsolidační balíček. Během středeční diskuse měli nejprve slovo řečníci s přednostním právem. Jednání bylo provázeno výměnami názorů mezi opozicí a koalicí a vzájemnými obviněními ohledně státního hospodaření. První řádně přihlášený poslanec se dostal k mikrofonu asi po sedmi hodinách od začátku diskuse.