Sobotka: Česko má být opěrným bodem Číny v Evropě

Sobotka v Pekingu

Sobotka v Pekingu Zdroj: ctk

Bohuslav Sobotka pokračoval v Číně v lobbování za to, aby se Česká republika stala opěrným bodem ve střední a východní Evropě v oblasti financí, dopravy a průmyslové spolupráce. Při setkání v Pekingu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem se český premiér kromě pestrých česko-čínských vztahů dotkl i otázky mezinárodního terorismu a podpory mírového procesu v Sýrii.

Sobotka podepsal dohodu o zapojení Česka do čínské iniciativy Nová hedvábná stezka (One Belt, One Road). Cílem tohoto projektu je podpora obchodu mezi Evropou a Čínou. Dohodu podepsaly také Bulharsko, Polsko a Slovensko. Česká republika se chce v rámci tohoto memoranda soustředit na tři priority - vytvořit z Česka dopravní centrum pro Čínu ve střední a východní Evropě, vytvořit z Prahy finanční centrum čínských bank pro expanzi v regionu a rozvíjet průmyslovou spolupráci mezi Čínou a Českem, především v otázce podpory vědy, výzkumu a inovací.

Sobotka na úvod setkání se Si Ťin-pchingem v sídle parlamentu, Velké síni lidu, zdůraznil, že Česká republika, EU i Čína čelí v současné době vážným hrozbám, jako je terorismus, se kterými je třeba bojovat společně.

Čína má pomoci v boji s terorismem

„Česká republika spolu s ostatními zeměmi Evropské unie i Čína čelí vážným hrozbám, mezi které patří terorismus. Věříme, že společné úsilí napomůže této hrozbě čelit,“ řekl Sobotka. Stejně tak je podle něj třeba hledat společné řešení komplikované situace v Sýrii.

„Využil jsem té příležitosti, kdy jsem mluvil s prezidentem Čínské republiky, abych ho požádal o podporu mírového procesu v Sýrii. Myslím, že je důležité, aby klíčové země, které jsou mimo jiné i stálými zeměmi Rady bezpečnosti OSN, na vyřešení syrské krize spolupracovaly,“ uvedl Sobotka. „Současně jsem také požádal Čínu, aby byla aktivní z hlediska iniciativ, které budou namířeny na boj s mezinárodním terorismem,“ dodal.

Číňané se mají učit od českých sportovců

Sobotka poznamenal, že většina schůzky s čínským prezidentem byla věnována česko-čínským vztahům, kde je podle českého premiéra v nynější době tolik aktivit, že ani vymezených 50 minut téměř nestačilo. Hovořilo se mimo jiné o spolupráci v oblasti sportu. „Čína bude organizovat (zimní) olympijské hry, chtějí se soustředit na fotbal a stojí o spolupráci s námi, aby se zlepšili v některých sportovních disciplínách zimních sportů,“ uvedl premiér. Číňané mají zájem zejména o hokej a biatlon.

Premiér s prezidentem projednal i strategické partnerství mezi ČR a ČLR, které by mělo být podepsáno příští rok u příležitosti návštěvy čínského prezidenta v Česku. Půjde o první návštěvu čínského prezidenta v Česku od navázání vzájemných diplomatických vztahů.

Přítel čínského lidu

Čínský prezident v úvodu označil Sobotku za přítele čínského lidu. Uvedl, že bilaterální vztahy mezi oběma zeměmi sice v minulosti zažily horší časy, nicméně nyní jsou opět dynamické a neustále se rozšiřují.

Český premiér následně označil setkání za „potvrzení dynamického vývoje česko-čínských vztahů“. Hned na úvod rovněž čínskému vůdci tlumočil pozdrav od českého prezidenta s tím, že Miloš Zeman „velice rád vzpomíná na vaše poslední setkání“. Zeman byl v Číně letos i loni.

Český premiér je na návštěvě Číny od neděle; nejprve jednal v Šanghaji, následně se v městě Su-čou zúčastnil summitu platformy 16+1, tedy zástupců Číny a šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. V Pekingu se v pátek ještě setká se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem.

Hlavními prioritami Sobotkovy cesty je rozvoj spolupráce obou zemí v oblasti hospodářství, zdravotnictví, cestovního ruchu, energetiky či průmyslu. Premiéra doprovází ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, zástupci dalších ministerstev a rovněž početná podnikatelská delegace.