Sobotka, nebo Hašek? V krajích zatím vede předseda

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova

Krajské organizace sociální demokracie začínají rozhodovat o tom, zda v boji o vedení strany podpoří současného předsedu Bohuslava Sobotku nebo jeho rivala statutárního místopředsedu strany Michala Haška. Sobotka zatím vede 2:0, rozhodnutí v klíčových krajích ale ještě nepadlo.

Hašek je opakovaně vyzýván kolegy i veřejností k odstoupení z nejvyšších postů v ČSSD, protože lhal o utajované schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Přiznal ji až po třech dnech, za což se omluvil.

Za Sobotku se nyní postavila olomoucká ČSSD. „Nesouhlasíme s usnesením, které předsednictvo přijalo. Jde především o to, že byl vyloučen z vyjednávacího týmu o sestavení vlády předseda Bohuslav Sobotka, což vidíme jako základní problém. Krajský výbor také vyzývá členy ústředního výkonného výboru z Olomouckého kraje, aby na zasedání 10. listopadu podpořili předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku,“ řekl krajský předseda Jiří Zemánek.

Na rozdíl od některých jiných kolegů v zemi nepožadují po účastnících schůzky u prezidenta Zemana rezignaci ve svých funkcích. Věří však, že z toho sami vyvodí svou zodpovědnost. „Je špatně, když místopředsedové strany se dopustí na veřejnosti lži. Myslíme si, že je to daleko horší, než když se setkávají s politickými představiteli. Měli by z toho vyvodit osobní zodpovědnost. Osobně si myslím, že to pánové sami udělají a že je k tomu nemusíme vyzývat,“ dodal Zemánek.

Chybí informace

Stávajícího předsedu podpořil i krajský výkonný výbor v Karlovarském kraji, také oni doufají, že aktéři schůzky v Lánech se sami rozhodu odejít z vedení strany. Některé okresní organizace vyzvaly o odchodu členku předsednictva strany za Karlovarský kraj Markétu Wernerovou, která hlasovala pro odstoupení Bohuslava Sobotky. To krajský výbor odmítl.

Přinejmenším některé krajské organizace ale zjevně postrádají informace o dění ve vedení strany. „Prošel naopak návrh karlovarského okresního výboru, který vyzývá vedení strany, aby poskytlo členům strany zvukový a písemný záznam jednání předsednictva, pokud existuje,“ uvedl krajský předseda ČSSD Miloslav Čermák.

Za Haška se zatím postavila pouze jeho domovská okresní organizace Brno-venkov, která jej vyzvala, aby až do sjezdu strany zůstal ve své funkci. Zároveň ale místní organizace podpořila Sobotku ve funkci předsedy strany a vedoucího povolebního vyjednávacího týmu.

Jak se rozhodne jih Moravy?

K odchodu ze stranických funkcí jsou vyzýváni i další účastníci schůzky: poslanec Jeroným Tejc a senátor Zdeněk Škromach. Hašek i Škromach prohlásili, že svůj další postup teprve zváží a výsledek oznámí na zasedání ústředního výboru ČSSD 10. listopadu.

Naopak další účastník tajného lánského jednání, jihočeský hejtman Jiří Zimola, už na členství v předsednictvu i výkonném výboru sociální demokracie rezignoval. Šéfem ČSSD v jižních Čechách i ve funkci hejtmana však zůstal.

Během víkendu a přístího týdne se sejdou i další krajské organizace ČSSD. Zajímavý může být především postoj jihomoravské ČSSD, která bude jednat v pondělí. Ta je totiž domovskou organizací nejen Haška, ale i Tejce a Sobotky. Navíc má 3000 členů a je tak třetí největší organizací strany v České republice.

Glosa: Anatomie Haškovy lži