Sobotka po výměně ministrů ve straně posílí, zaváže si vlivnou Prahu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: čtk

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se chystá vysvětlovat volební neúspěch strany
Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier
Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
6
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka se chystá na březnový sjezd socialistů. Odvolá nejslabšího ministra za ČSSD a ve straně neoblíbeného Jiřího Dienstbiera zodpovědného za lidská práva spolu s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. Jejich výměnou za významné členy pardubické a pražské sociální demokracie Jana Chvojku a Miloslava Ludvíka posílí řady svých podporovatelů o tyto regiony, zvlášť o vlivnou Prahu.

 Dienstbier pro něj už delší dobu nijak přínosný nebyl a o Němečka by se mohla začít zajímat policie. Sobotka, který po prohraných krajských a senátních volbách oslabil, bude na sjezdu obhajovat funkci.

Myslet musí i na klíčový souboj o Poslaneckou sněmovnu, který se uskuteční za necelý rok. „Chci, aby kurz sociální demokracie byl zřetelnější, aby vládní tým byl kompaktní a vláda byla výkonná až do samého konce volebního období,“ řekl.

Změny ministrů jsou podle premiéra nutné, aby ČSSD dokázala voličům, že to s levicovou politikou myslí vážně. Rošádu ve Strakově akademii uspíšil stupňující se kritikou Sobotky sám Dienstbier. Většina partaje jeho odchodu nelituje, Němečkův konec mrzí hlavně jeho severomoravskou organizaci.

Šéf ANO Andrej Babiš, který oba ministry dlouhodobě napadal, se tváří jako vítěz. „Jsem rád, že pan premiér konečně došel ke stejnému závěru jako já. Výměny ale nastaly pozdě,“ uvedl.

Dienstbier byl jako ministr málo vidět, s většinou podnětů kvůli nízké podpoře neuspěl. A i když měl v gesci kauzu koncentračního tábora v Letech, body za jednání o výstavbě památníku sbíral jeho vládní kolega za KDU- -ČSL Daniel Herman.

Vše o dění v ČSSD čtěte zde >>>

Syn známého diplomata a politika si navíc sebestředným vystupováním udělal ve straně, a především v její pražské buňce vedené ředitelem motolské nemocnice Ludvíkem, mnoho nepřátel.

Němečka tíží nákup přístroje CiberKnife pro Fakultní nemocnici Ostrava, v jejímž čele stál. Podle kriminalistů byl o 65 milionů korun předražený.

Vyšetřování zahájené v roce 2014 po trestním oznámení ministra financí pokračuje. Před sněmovními volbami by mohlo být pro Babišovo hnutí příležitostí, pro ČSSD naopak ohrožením. Němeček sice prosadil řadu změn, naproti tomu nedokázal personálně stabilizovat nemocnice.

Prezident Miloš Zeman po včerejší schůzce na zámku v Lánech oznámil, že ještě do jmenování nových ministrů se sejde s Ludvíkem a Chvojkou. Prezident přijme i odcházejícího ministra Němečka, aby mu poděkoval za vykonanou práci. O končícím ministrovi Dienstbierovi, se Hrad nezmínil.