Jan Chvojka byl nejdřív outsider, pak ale „zavařil“ ministru Babišovi

Poslanec Jan Chvojka (vpravo) po boku svého stranického šéfa Bohuslava Sobotky (vlevo).

Poslanec Jan Chvojka (vpravo) po boku svého stranického šéfa Bohuslava Sobotky (vlevo). Zdroj: Facebook / Jan Chvojka

Poslanec ČSSD Jan Chvojka po boku ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD).
Poslanec Jan Chvojka (ČSSD)
Jan Chvojka (ČSSD), poslanec
Jan Chvojka
5
Fotogalerie

Když se vydal na politickou dráhu, na oslnivou kariéru to nevypadalo. Sociální demokraté v Pardubickém kraji ho sice zařadili na svou kandidátku do sněmovních voleb, ale zapsali ho až na devatenácté, beznadějné místo v pořadí. 

Když se vydal na politickou dráhu, na oslnivou kariéru to nevypadalo. Sociální demokraté v Pardubickém kraji ho sice zařadili na svou kandidátku do sněmovních voleb, ale zapsali ho až na devatenácté, beznadějné místo v pořadí.

Voliči ale měli v roce 2010 o tehdy devětadvacetiletém právníkovi jiné mínění a kroužkováním ho vynesli až do Poslanecké sněmovny. A důvěru mu dali i o tři roky později, v předčasných parlamentních volbách. Trvalo další tři roky, než se opravdu proslavil. Stalo se tak v momentě, kdy navrhnul zpřísnění zákona o střetu zájmů, a dovolil si zasáhnout jedno z citlivých míst šéfa hnutí ANO, vicepremiéra Andreje Babiše. Chvojka navrhnul, a sněmovna schválila paragraf, který budoucím členům vlády v podstatě zakazuje provozovat, případně vlastnit média.

A ještě jedna poslanecká iniciativa ho postavila do světel reflektorů. byla to stížnost na Zlatého slavíka, adresovaná Radě pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli tomu, že do soutěže byla vpuštěna kapela Ortel. Tu kvůli textům jejich písní pokládá za „otevřeně antisemitskou, antimuslimskou, hlásící se i k fašismu a (neo)nacismu. Menšiny, a hájení jejich práv bude mít mimo jiné na starosti, pokud na ministerském postu vystřídá Jiřího Dienstbiera, mohou být klidné – bude stát na jejich straně.

Jak se dnes pětatřicetiletý poslanec popasuje s dalším úkolem, řízením legislativní rady vlády, se teprve uvidí. Elán mu jistě scházet nebude, patří k nejaktivnějším členům dolní komory parlamentu. Zkušenosti mu také nechybí, pracuje v ústavněprávním výboru sněmovny. Ostatně ambice také ne - je zastupitelem města Chrudim i Pardubického kraje a hodlá také kandidovat na šéfa krajské organizace ČSSD. A má ještě jeden cíl: Chtěl by zlepšit pověst ČSSD u mladých lidí.